Civilna zračna luka Lučko u velikim problemima

27.06.2023.

20:02

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Problemi na Aerodromu Lučko, brojni korisnici nezadovoljni

Problemi na Aerodromu Lučko, brojni korisnici nezadovoljni

Foto: HTV / HRT

Civilna zračna luka u Lučkom u velikim je problemima. Aeroklub Zagreb, koji njome upravlja, je u blokadi, a nezadovoljni korisnici navode niz problema - od lošeg održavanja zbog čega se povremeno ne može polijetati ni slijetati do toga da je pista zatvorena blagdanima, kada postoji velik interes korisnika.

Zračnim pristaništem Lučko koristi se dvadesetak sportskih klubova i privatnih vlasnika zrakoplova. Najveći problem predstavlja im radno vrijeme - od ponedjeljka do petka od 8 do 16.

- Sve naše aktivnosti odvijaju se van radnog vremena i vikendom, pogotovo praznikom kada aerodrom u principu ne radi. Ako želimo što raditi, bilo što van radnog vremena moramo tražiti odobrenje od Aerokluba Zagreb, kaže Emir Ekić, predsjednik aerokluba Tandem.

Aerodromom Lučko posljednjih desetak godina upravlja Aeroklub Zagreb, koji je daleko od svojih slavnih dana, kada je imao čak sedam zrakoplova - danas ima jedan.

Aeroklub Zagreb daleko od svojih slavnih dana


- Oni su danas, koliko ja znam, bankrotirali - u blokadi su. A bili su i prije 7 godina. Sad se pokušavaju kako god znaju i umiju spasiti iz toga svega i nažalost opterećuju sve nas, tvrdi Milenko Bucalović iz škole za pilote ECOS.

Predsjednik Aerokluba Zagreb Ivan Špelić pred kameru nije htio, u radnom vremenu koje nije prilagođeno korisnicima ne vidi problem. Putem e-pošte potvrdio je da je Aeroklub Zagreb u blokadi zbog odštetnog zahtjeva obitelji padobranke poginule pri prvom skoku prije 20-ak godina.

Odgovor predsjednika Aerokluba Zagreb

Odgovor predsjednika Aerokluba Zagreb

Foto: HTV / HRT

Nezadovoljni korisnici smatraju da bi zračno pristanište trebalo dati na upravljanje Gradu, te je prije dva tjedna održan sastanak s predstavnicima ustanove Sportski objekti.

Rješenje se ne nazire


- Ne, odgovor je - ne. Ja doista ne vidim na koji bi mi način mogli uložiti dodatno u taj objekt koji nije u našem vlasništvu - uz sve potrebe koje moramo uložiti u objekte koji jesu u našem vlasništvu, poručio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Dakle, rješenje se ne nazire. A dok je situacija ovakva, korisnici odlijeću i okreću se drugim lokacijama. Za turističke i sportske letove umjesto zagrebačkog sve se češće upotrebljavaju zračna pristaništa u okolnim gradovima, Istri, ali i Sloveniji i Mađarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!