21:32 / 01.03.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Probni popis stanovništva

Probni popis stanovništva

Probni popis stanovništva

Foto: Ivanka Bukulin Zlatović / Dnevnik/IMS/HRT

U idućih 15 dana u pet županija: Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj traje probno popisivanje stanovništva, uoči pravog koje se očekuje početkom ljeta. Popis stanovništva provodi se svakih deset godina, a ovaj put zbog pandemije u iznimno teškim okolnostima.

Ove godine popisivači će zakucati na vrata. Dok traje probno popisivanje - samo u nekim gradovima, a tijekom pravoga, koje bi trebalo biti početkom ljeta, u svim krajevima Hrvatske.

- Prilikom ulaska u kućanstvo pokazat će ovlaštenje, koje sam dobio od Zavoda za statistiku i pridržavat ću se svih mjera, nošenje maske, dezinficiranje ruku te pridržavanje udaljenosti koja je potrebna, ističe Damir Plesac, Državni zavod za statistiku. 

U Varaždinskoj županiji popisivači će prije početka morati napraviti PCR test. Svi koji izbjegavaju kontakte, a koriste se uslugom e.

Građani moći će se upisati sami. Tanja je to jedva dočekala, jer upitnik može ispuniti kad god hoće.  

Ta ideja mi se jako svidjela zbog trenutne epidemiološke situacije i zbog ubrzanog načina života, govori Tanja iz Osijeka. 

Ovaj tjedan građani s područja probnog popisa mogu sami obaviti sve potrebno, a idući tjedan popisivači će obilaziti kućanstva. 

- Cilj probnog popisa je provjera i testiranje metodoloških i tehnoloških rješenja, koja se odnose na sadržaj podataka koji se prikupljaju popisom, testiranje programskog rješenja, govori Verica Andraković, voditeljica Područne službe za statistiku Osijek. 

Za one koji su obavili popisivanje putem usluge e-Građani - tijekom probnog i pravog popisivanja bit će važno da zapišu šifru na kraju upitnika.  

- Šifra koja će biti dokaz da se to kućanstvo samo popisalo. Tu šifru će moći isprintati, prepisati ili slikati na mobitel i samo pokazati popisivaču kad mu dođe na vrata, naglašava Damir Plesac, Državni zavod za statistiku. 

One koji su se silom prilika preselili ili tijekom pravog popisivanja ne budu u mjestu stanovanja, popisivači će evidentirati ondje gdje ih zateknu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!