Proglašena elementarna nepogoda za dio Brodsko-posavske županije

23.06.2023.

07:01

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Proglašena elementarna nepogoda

Proglašena elementarna nepogoda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon kišnog razdoblja koje je uzrokovalo štetu u Brodsko-posavskoj županiji došlo je sunčano vrijeme i visoke temperature. Bujične poplave koje su uništile usjeve, ali i kuće u Rešetarima i Starom Petrovom Selu, bile su katastrofalne. Stoga je proglašena elementarna nepogoda. 

Gospođa Basariček, njezin suprug i svekrva u trenutku su spašavali živu glavu. Bili smo kod njih dan nakon što im je poplava odnijela gotovo sve.

- Dragi Bog nas je spasio. I vatrogasci, i HGSS-ovci. S čamcima, rekla je Sanja Basariček, Rešetari, 8. lipnja 2023.

Sada je proglašena elementarna nepogoda i otvaraju se mogućnosti nadoknade štete. Gospođa Sanja dobila je sretnu vijest.

- Nebitno koliku će oni štetu dobiti od države, odnosno samih popisa šteta, mi ćemo učiniti sve da nađemo kuću gdje bi im napravili smještaj. A to vjerujem da će potrajati dva tri mjeseca, poručio je načelnik općine Rešetari Zlatko Aga.

Na potezu su povjerenstva za procjene šteta, a prije njih vlasnici kuća, objekata i poljoprivrednih zemljišta.

- Svi oštećenici trebaju prijaviti u svoje općine eventualnu štetu. Onda izlaze komisije i negdje prve procjene se očekuju za petnaestak dana, naglasio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

- Želimo pozvati građane da što žurnije prijave štete, te da procijene štetu odmah, istaknuo je načelnik općine Rešetari.

Potom će i općinska povjerenstva početi izlaziti na teren i procjenu ukupne štete proslijediti županiji i državnom povjerenstvu. Bili smo i u Starom Petrovom Selu. Mandiće je u potpunosti poplavilo dva puta u tri dana.

- Normalno da ću prijaviti štetu. Jer šteta je velika. Od kućnih uređaja, do alata, brusilica, flekserica i sitnih mjernih instrumenata, pošto se bavim elektrikom, dodao je Dragan Mandić, Staro Petrovo Selo.

Kaže Dragan da nije bilo dobrovoljnih vatrogasaca iz Starog Petrovog Sela, Godinjaka, Štivice, Komarnice i Vrbove, štete bi bile još veće.

Elementarna nepogoda je proglašena i za općine Donji Andrijevci i Oprisavci zbog tuče koja je pogodila te krajeve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!