Projekt Srebrnjak ipak na čekanju

17.03.2021.

11:05

Autor: HRT/Hina/D.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak povuklo je u nastavku sjednice zagrebačke Gradske skupštine, prijedlog zaključka kojim je tražilo suglasnost na Ugovor o osnivanju Znanstveno-istraživačke ustanove - Centar za translacijsku medicinu (CCTM), izvijestio je predsjednik Skupštine Mislav Herman. Upravno vijeće jučer je taj prijedlog uputilo na sjednicu Skupštine po hitnom postupku i uvršten je u dnevni red.

Promjena nositelja projekta 

U obrazloženju se isticalo da je projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak od posebnog interesa za Grad Zagreb te da se ukazala se potreba za izdvajanjem Odjela za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak i formiranja nove zajedničke ustanove pod nazivom Centar za translacijsku medicinu (CCTM). Isticalo se da se održivost projekta može postići jedino kroz jasno definiranu suradnju i potporu KBC-a Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji bi zajedno s Dječjom bolnicom Srebrnjak bili osnivači nove ustanove.

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Ivo Dumić-Čule priopćio je da će bez takve suradnje biti iznimno teško ispuniti ranije propisane stavke projekta, kao što su obveza publiciranja oko 150 znanstvenih članaka u pet godina (zasad Dječja bolnica objavi najviše desetak članaka godišnje), zapošljavanje preko 90 znanstvenika (trenutno ih na Odjelu za translaciju radi šest) te ustroj odjela dječje kardiokirurgije s intenzivnom i postintenzivnom njegom (trenutno niti jedan kardiokirurg nije zaposlen na Srebrnjaku).

SDP-ov gradski zastupnik Darko Liović upozorio je da sukladno propisanim procedurama EU-a nije moguće samo tako, bez propisane procedure, izmijeniti nositelja projekta jer je bolnica Srebrnjak bila prijavitelj projekta, njoj su odobrena sredstva te tako ima legitimitet za njegovu provedbu. Dodao je kako u SDP-u imaju dosta snažne indicije da na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća odluka nije donesena i iskoordinirana ni s Ministarstvom znanosti niti s Vladom.

SDP-ov gradski zastupnik Branko Kolarić podsjetio je da se radi o projektu od 430 milijuna kuna, koji je bolnica Srebrnjak dobila 2019., dodajući da je Grad Zagreb uložio tri milijuna eura da bi se uopće projekt pokrenuo, a sada ga nema među osnivačima. Kaže da je taj projekt zastao i sada se po hitnom postupku osniva nova pravna osoba koja bi trebala nastaviti provedbu projekta i davanje gradskog projekta nekim državnim tijelima, tako da je upitna provedivost i smislenost toga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!