U blizini plaža u Kostreni i dalje se širi smrad, dvije zagađene

27.06.2023.

20:32

Autor: Blanka Kukec/Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Zagađena plaža u Kostreni

Zagađena plaža u Kostreni

Foto: HTV / HRT

Nakon što je zabilježen niz propuštanja ugljikovodika iz kruga riječke rafinerije, na dvije plaže u Kostreni kupanje u moru još se ne preporučuje, a uz rafineriju širi se neugodan miris. Mještani, naravno, negoduju.

Blanka Kukec za HTV Dnevnik izvijestila je da se promjene na bolje ne očekuju uskoro, a to je potvrdio i načelnik općine Kostrena koji je u stalnim pregovorima s Inom. 

U blizini plaža i dalje se širi smrad, a zagađene su dvije manje plaže koje se nalaze uz Rafineriju nafte Rijeka na Kostreni. Na ostalim kostrenskim plažama može se normalno kupati. 

Novinarka je posjetila na zagađenje od prošle godine kada je iz Termoelektrane Rijeka u more iscurilo oko pet tona ugljikovodika. 

Iz Ine su potvrdili da su krivi za sve što se događa u Kostreni. 

Iako se golim okom onečišćenje trenutačno ne vidi, u ovom dijelu Kostrene ne preporučuje se kupanje. Povećane su koncentracije mineralnih ulja, ugljikovodika i aromatskih ugljikovodika, što štetno djeluje na ljudsko zdravlje.

- Od kožnih reakcija, alergijske reakcije, mogu se pojaviti određeni respiratorni simptomi i smetnje i gastrointestinalne smetnje ako dođe do gutanja te vode, za HTV Dnevnik rekla je Darija Vukić Lušić, sanitarni inženjer, NZZJZ PGŽ-a. 

Štetni spojevi u more dolaze iz riječke rafinerije, a problem nije riješen mjesecima. U veljači ove godine došlo je do većeg istjecanja ugljikovodika te se na površini mora pojavio uljni filtar. Od tada, curenje ugljikovodika u manjim količinama ne prestaje. Mještani Kostrene su ogorčeni, kao i brojni Riječani kojima su kostrenske plaže omiljeno ljetno odredište.

- Oni mene koji živim u ovom kraju lagano ubijaju, vidi se isto po priloženom, nitko nije odgovoran, rekao je Loris, Rijeka.

- Ovo je bila prekrasna plaža, nema sad nafte, ali su je uništili i ovu plažu, kazala je Snježana, Rijeka. 

- Valjda će se to riješiti, nadam se. Neka institucije rade svoj posao, rekla je Tea, Kostrena. 

Straha nema za kupanje na ostalim kostrenskim plažama, bar za sada. No dio oko Urinja neće biti siguran za kupače sve dok INA ne riješi problem.

- Stvar je vrlo složena i kompleksna prema riječima ljudi iz Ine radi se o curenju iz podzemlja i oni su krenuli u određene sanacije, ali to će trajati jako dugo.Očekujem podršku i izlazak svih nadležnih inspektorata da beskompromisno postupaju i odrade svoj posao vezano za rješavanje ovog problema koji je zbilja ozbiljan, objasnio je Dražen Vranić, načelnik općine Kostrena.

Kvaliteta mora u Kostreni nastavit će se ispitivati jednom tjedno i to tijekom cijele ljetne sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!