Promjene u gruntovnici: Što je skuplje, a što jeftinije?

23.02.2023.

07:00

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT

Javni bilježnik

Javni bilježnik

Foto: Žarko Basić / PIXSELL

Već deset dana niti građani niti tvrtke ne mogu sami u gruntovnice podnositi prijedloge za promjene podataka u zemljišnim knjigama, već umjesto njih sada to elektroničkim putem rade isključivo odvjetnici i javni bilježnici. Većina postupaka zbog toga je skuplja, ali ima i onih za koje sada treba izdvojiti manje novca. Imamo primjer s Općinskog suda u Čakovcu.

Čakovčanin Miljenko Brumen došao je u Zemljišnoknjižni odjel čakovečkog Općinskog suda po gruntovni izdvadak za obiteljsku kuću. To je jedan od poslova za koje građanima ne trebaju javni bilježnici ili odvjetnici. Dobio je izvadak i vidio da na nekretnini ima tereta. I to je sve što u ovome slučaju može napraviti sam.

Tarife

Tarife

Foto: HTV / HRT

Za brisanje hipoteke trebat će mu javni bilježnik i za to će umjesto dosadašnjih 6,6 eura morati izdvojiti 10 eura više. Sada će pak jeftinije proći građani koji su kupili nekretninu i žele se i službeno uknjižiti kao njezini vlasnici. Trebat će im javni bilježnik, ali postupak će ih stajati 29,9 eura što je 3,3 eura manje nego prije.

Izjavu predstavnika čakovečkog Suda nismo dobili, no doznali smo da izmjene nisu donijele velike promjene jer su bilježnici i dosad to obavljali za više od 70 posto građana. Ali Međimurci koji su to radili sami, ovom promjenom nisu zadovoljni.

Međimurci nisu zadovoljni


"Nema smisla, jer neki ljudi si ne mogu priuštiti usluge odvjetnika i javnog bilježnika i takve stvari", "Javni bilježnici, odvjetnici, svaki će tu uzeti neku svoju pristojbu na to", samo su neki od komentara Čakovčana.


Zanimalo nas je jesu li javni bilježnici u posljednjih desetak dana imali više posla nego prije, no predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Zvjezdana Rauš-Klier kazala nam je kako se njihove izjave na tu temu mogu očekivati tek za dva tjedna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!