09:27 / 16.08.2018.

Autor: HRT

Prosvjed ispred Ministarstva zdravstva

Foto: Ruža Ištuk

Foto: Ruža Ištuk

Foto: - / -

Pet prosvjednica okupilo se danas ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru, noseći transparente.
Pet prosvjednica okupilo se danas ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru, noseći transparente. Tamo su i policija i mnoštvo novinarskih ekipa. Zahtijevaju smjenu ministra Kujundžića, zbog, kako ističu, njegove loše politike u zdravstvu.Tvrde da novca ima, samo se troši na krive stvari. Gordana Pasanec, organizatorica prosvjeda, istaknula je u izjavi novinarima kako traže smjenu ministra Kujundžića. Ako ne želi sam otići, tražimo premijera da zatraži njegovu izričitu ostavku. Smatramo da je on direktni krivac za propuste u organizaciji kao i tzv. reformi, izjavila je Pasanec.

Kao primjer za nju besmislenog trošenja državnog novca navela je premještanje križa za dvjeto metara koje je koštalo milijun kuna. Za to se moglo kupiti pet vozila hitne pomoći. Ljuta sam na Zagreb, ljuta sam što je došlo ovako malo ljudi, istaknula je Pasanec. Iznijela je i podatak da je Hrvatska dala 39 milijuna kuna za bolnicu u Mostaru. To je druga država, prvo treba riješiti svoje probleme, a onda pomagati drugima, izjavila je Pasanec. 

Izjava organizatorice prosvjeda Gordane Pasanec.


Ana Ilić koja je došla iz Zaprešića podržati prosvjed izrazila je žaljenje što je okupio samo njih pet. Tražimo prava pacijenata, malih ljudi. Izdvajamo puno, dajemo svoje zdravlje, ali je očito da se narod ne budi, istaknula je razočarano. Upitala je gdje je ljudskost kada ljude ostavljamo po 5 sati mrtve na cesti.


Na cijeli je slučaj reagirala i Hrvatska liječnička komora, koja će tražiti sve podatke koje je Ministarstvo zdravstva prikupilo u istrazi i planira provesti stručni nadzor nad radom cijelog Zavoda za Hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Danas bi prema najavama ministra Milana Kujundžića trebao biti gotov inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva koji će pokazati je li sustav zakazao u Zaprešiću.

Kujundžić je, nakon što je poslao inspekciju u zaprešićku, ali i županijsku Hitnu, izjavio da prema dosadašnjim rezultatima inspekcije služba nije zakazala. Ponovio je da bi u slučaju ikakvog propusta sustava odmah dao ostavku.

- Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći
- Gradonačelnik Zaprešića: Trenutni koncept ne funkcionira
- Zagrebački župan: Niz godina upozoravao sam Ministarstvo zdrvstva
Karačić: Greška je svakako u procjeni

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!