Prosvjed djelatnika u zdravstvu: Ako ne ispune naše uvjete, idemo u štrajk!

03.02.2023.

Zadnja izmjena 19:05

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/T.V./P.F./HRT/Hina

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Dva najveća sindikata u zdravstvu prosvjedovala su pred zgradom resornog ministarstva upozorivši na mogućnost štrajka ako zdravstvena administracija nastavi ignorirati njihove zahtjeve, jednostrano donositi odluke i ne poštovati radnička prava. Čelnici sindikata odbili su razgovor o svojim zahtjevima s predstavnicima Ministarstva zdravstva jer oni, kažu, ne donose nikakve odluke, pa sastanak nije ni održan, a sindikati traže da ih idućeg tjedna primi ministar Vili Beroš.

U jeku pregovora o novom Kolektivnom ugovoru, ispred Ministarstva zdravstva mirno su prosvjedovale medicinske sestre i tehničari te nezdravstveno osoblje. Smatraju da s Ministarstvom nije uspostavljen dijalog, a problemi koji ih muče godinama, ne rješavaju se, nego samo gomilaju. Najvažniji zahtjev odnosi se na povećanje koeficijenata. Ako se ne ispune njihovi uvjeti, ne isključuju ni mogućnost štrajka.

Iz ministarstva odgovaraju - dijalog postoji. Sindikate prozivaju da prešućuju da su održani sastanci, posljednji je bio, kažu, 30. siječnja. Dodaju - prosvjed nije rješenje.

Iako su pozvani u Ministarstvo na razgovor sindikati poručuju da u te razgovore ne vjeruju, idući put žele za stolom ministra zdravstva Vilija Beroša. Ako ih ne primi poručuju kako bi mirni prosvjed mogao bi prerasti u štrajk s mnogo više sudionika. 

Medicinske sestre i tehničari tvrde da mjesecima pokušavaju pokrenuti pregovore za novi kolektivni ugovor, a da administracija - šuti! Prosvjed je pratila novinarka Mateja Ribičić koja je razgovarala sa Stjepanom Topolnjakom, predsjednikom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Beroš: Sindikati prešutjeli sastanke od ovog ponedjeljka u Ministarstvu zdravstva


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je iznenađen konstatacijom sindikata o "šutnji administracije" oko problema s koeficijentima koje su iznijeli na današnjem prosvjedu jer su upravo s tim sindikatima održali sastanke u ponedjeljak, a koje su sindikati prešutjeli.

- Rješavanje otvorenih pitanja je proces koji zahtjeva obostrani i iskren dijalog za koji smo do sada smatrali da je postignut. Ako se dosadašnji sastanci uključujući i zadnje, koji su održani prije četiri dana tumače kao "šutnja administracije", ne znam kako bi se nazvalo djelovanje spomenutih sindikata negoli šutnja istih o navedenom dijalogu i održanim sastancima, izjavio je Beroš.

- To nije dobar put prema željenim rješenjima te se nadamo da će se zajednička komunikacija po svim pitanjima nastaviti u afirmativnom tonu i za stolom u Ministarstvu zdravstva, dodao je.

Naveo je kako su s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u ponedjeljak, 30. siječnja održali dva sastanka na teme koje su sindikati naveli na današnjem prosvjedu, a odnose se na izmjene uredbe o koeficijentima i tumačenja važećeg Kolektivnog ugovora.

- Nadalje, iako nismo izviješteni o planiranom prosvjedu spomenutih sindikata, pozvali smo ih u Ministarstvo zdravstva, no nažalost naš poziv je odbijen, istaknuo ministar.

Ministar je u priopćenju također naglasio kako je prije mjesec dana održan sastanak sa sindikatima na temu novog Kolektivnog ugovora, na kojem su prihvaćeni izneseni argumentirani prijedlozi navedenih sindikata i dogovoreno je produženje Kolektivnog ugovora do 25. ožujka 2023. godine, uz njegovu produženu primjenu najkasnije do 25. lipnja ove godine.

S obzirom na usuglašene i dogovorene daljnje aktivnosti svih dionika, Ministarstvo priprema potrebne akte za upućivanje na Vladu, o čemu su navedeni sindikati i obaviješteni, dodao je. 

Sindikati najavili štrajk ako se nastavi šutnja administracije


Dva najveća sindikata u zdravstvu prosvjedovala su u petak pred zgradom resornog ministarstva upozorivši na mogućnost štrajka ako zdravstvena administracija nastavi ignorirati njihove zahtjeve, jednostrano donositi odluke i ne poštivati radnička prava.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi okupili su na Ksaveru pedesetak svojih članova iz cijele zemlje, upozorivši da Ministarstvo zdravstva ne poštuje odredbe granskog kolektivnog ugovora i nije riješilo pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje.

Ignorirali su sve naše zahtjeve, dokumenti se donose jednostrano bez dijaloga i stavlja nas se pred gotov čin, poručili su čelnici Sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Topolnjak.

- Bit će štrajka ako se ova šutnja Ministarstva nastavi, poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća strukovnog sindikata sestara i tehničara koji ima 10.600 članova.

Posebno je istaknula nerješavanje problema manjka medicinskih sestara, kojih samo u Dubrovniku nedostaje 375.

- Naše medicinske sestre kroz sve razine obrazovanja su jako podcijenjene jer bazična medicinska sestra za opću njegu školuje se pet godina da bi imala manji koeficijent od nekoga tko se obrazuje tri godine, ustvrdila je Prašnjak.

Sindikalni čelnici tvrde i da mjesecima neuspješno pokušavaju pokrenuti pregovore za novi granski kolektivni ugovor, te da su nebrojeno puta zatražili hitno rješavanje Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u djelatnosti zdravstva, a kao odgovor dobili su samo "šutnju administracije", kako su i nazvali današnje mirno okupljanje.

- Ministar unutarnjih poslova uspio je dogovoriti nekakvo povećanje koeficijenata, ministar Fuchs uspio je dogovoriti, samo ministar Beroš ne može dogovoriti, to je jako interesantno. Kad razgovaramo o koeficijentima, onda kažu Članak 2, mi ne možemo intervenirati, pa možemo. Ako mogu drugi, možemo i mi, poručio je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

- Ministar Beroš najviše se zalaže za liječnike, a morao bi se brinuti o svim radnicima u sustavu, istaknuo je Topolnjak. Do kada će nas tjerati da odlazimo van? Ljudi su prisiljeni da odlaze iz ovog sustava, rekao je Topolnjak posebno istaknuvši nedopustivo niske plaće nezdravstvenog osoblja, poput administratora, čistačica i kuhara.

Poručili su da se gomilaju sudski troškovi koji dodatno opterećuju sustav, a u osvrtu na najavljenu reformu zdravstva istaknuli su da se "pacijenti sve više žale, a radnici su očajni zbog uvjeta rada i nepoštovanja prava iz kolektivnog ugovora".

Organizatori prosvjeda pozvani su na sastanak u Ministarstvo na kojem će ponuditi rok do kojega se moraju riješiti navedeni problemi. Nakon sastanka očekuju se izjave čelnika sindikata i nekoga iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!