Sve je manje medicinskih sestara na tržištu rada

17.10.2022.

21:08

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Sani Lukić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Manjak medicinskih sestara

Manjak medicinskih sestara

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Upravo su medicinske sestre na svojim leđima iznijele teret pandemije, rade od 0 do 24 i vode brigu o našem zdravlju. No, nedostaje ih oko 4 tisuće. Prekovremeni sati i male plaće u usporedbi s onima u zapadnim zemljama mnoge su navele na odlazak u inozemstvo. Sve ih je manje i na tržištu rada. Mnogo je problema za koje resorno ministarstvo mora pronaći rješenje.

Vikendi, noćni rad, blagdani. Medicinska sestra Mjesečno ima oko 30 prekovremenih sati.

Prekovremeni sati bili su okidač i za Andreu Vukšu da posao medicinske sestre u bolnici zamijeni radom na kruzeru.

- Sestre nisu dovoljno prepoznate, nisu dovoljno cijenjene, diploma vrlo vjerojatno i teško da će nam se priznat ikad i jednostavno tražimo mjesto na kojem smo više cijenjeni, kaže.

Pa mnoge odlaze u inozemstvo. U Hrvatskoj ih nedostaje 4 tisuće. Najviše u Rijeci, Puli i Splitu.

- Prema sistematizaciji u KBC-u Split nedostaje 600 medicinskih sestara, kaže glavna sestra KBC-a Split Ivanka Ercegovi.

Nadomještaju se unutarnjom reorganizacijom na klinikama, zavodima, odjelima, preraspodjelom i jednim brojem prekovremenih sati.

Ne možete nadomjestiti sestre jednostavno ako ih nemate na tržištu rada.

A na Zavodu za zapošljavanje samo ih je 300-tinjak. Usporedbe radi, 2013. bilo ih je 2.300. Procjenjuje se da će u idućih 5 godina u mirovinu otići njih do 7 tisuća.

- Tako se se moramo potruditi da ih zadržimo tu i da im povećamo materijalni, financijski status, plaće i sve uvjete rada koje dobivaju tako da bi ostali u RH da ne odlaze u Njemačku, Irsku, VB, ističe predsjednik Komore medicinskih sestara Mario Gazić.

- Krajnje je vrijeme da poduzmemo korake da ih zadržimo i da ih više educiramo, dodaje.

Interes za školovanje postoji. Povećale su se kvote upisa za srednje medicinske škole i izvanredni studij sestrinstva.

- Ove godine smo upisali 356 izvanrednih studenata, kvotu koju smo predvidjeli je 300, ali zbog velikog interesa smo odobrili još dodatnih 56 studenata, kaže dekan Zdravstvenog veleučilišta Zagreb prof. dr. sc. Krešimir Rotim.

- Imamo informaciju da su na području Šibenika odobreni dodatni razredi za medicinske sestre, dodaje.

Potrebe su velike, a ministarstvo zdravstva o tome vodi računa.

- To je vrlo kompleksno, sljedeći tjedan imamo razgovore sa medicinskim sestrama, rješava se, samo znate, ne možete preko noći nadomjestiti ljude, ne možete preko noći nadomjestiti neke nefunkcionalnosti koje su se taložile, kazala je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš.

Na koje se godinama upozoravalo, a na površinu su isplivale za vrijeme pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!