Prosvjed pred Beroševim stanom, ministar poslao poruku roditeljima

14.10.2021.

21:27

Autor: HRT/V.G.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Incident ispred stana ministra zdravstva Vilija Beroša u Zagrebu. Desetak ljudi prosvjedovalo je jer su, tvrde, roditeljima nametnute COVID potvrde za posjet djeci u bolnicama. Tvrde i da su posjeti ograničeni na 15 minuta. Razišli su se nakon što je stigla policija. 


- Ni ministarstvo zdravstva niti epidemiolozi nisu ograničili vrijeme trajanja posjeta vašoj bolesnoj djeci. Zato, dragi roditelji, ne kucajte na otvorena vrata ministra. Svaka bolnica i zdravstvena ustanova organizira način i trajanje posjeta vašoj bolesnoj djeci, poručuje u priopćenju ministar zdravstva Vili Beroš grupi roditelja.

Stožer Civilne zaštite i epidemiolozi odredili su da svi roditelji bolesne djece koja se liječe u hrvatskim bolnicama i zdravstvenim ustanovama moraju ispunjavati epidemiološke uvjete kao i svi posjetitelji, odnosno posjedovati EU COVID putovnicu kao dokaz da su cijepljeni ili preboljeli koronu, odnosno da su testirani na COVID-19. Način organiziranja posjeta bolesnoj djeci, vrijeme posjeta i trajanje organizira svaka od ustanova u skladu sa svojim organizacijskim i prostornim mogućnostima i o tome su dužni obavještavati roditelje malih pacijenata.

- Razumijem nezadovoljstvo roditelja ako se osjećaju nepravedno zakinuti za mogućnosti češćeg ili dužeg posjeta svojoj bolesnoj djeci i uvijek ću, kao liječnik, ministar i roditelj biti uz njih, ali ne mogu prihvatiti način na koji izražavaju svoj protest, kaže ministar zdravstva pred čiji su obiteljski dom došli prosvjednici.

- Mjesto za rješavanje ovakvih pitanja može biti Ministarstvo zdravstva, a ne domovi članova Stožera ili bilo kojeg državnog tijela. Demokracija podrazumijeva dijalog, propitivanje svih odluka i traženje odgovornosti svakoga od nas koji obavljamo javne dužnosti, ali nasilje nad domovima, prijetnje i ugrožavanje članova naših obitelji i drugih građana ne smije biti obrazac ponašanja. Još je tužnije što se u tu povorku roditelja ukrcavaju i neki drugi koji imaju posve druge ciljeve, a ne dobrobit djece, ističe ministar zdravstva u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!