Oporba: Vlada nema jasnu strategiju borbe protiv pandemije

14.10.2021.

12:37

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sabor

Sabor

Foto: Dnevnik / HRT

O načinu na koji se Hrvatska bori s epidemijom govorilo se u Saboru u sklopu rasprave o Vladinu Izvješću o učincima provedbe mjera od lipnja do kraja kolovoza ove godine. Mjere koje je branio ministar Beroš oporba je, očekivano, kritizirala i poručila da Hrvatska nema jasnu strategiju borbe protiv pandemije.


Sedam klubova tražilo je stanku. Nakon čega je ministar Beroš branio izvješće i poduzete mjere, ali i istaknuo uspješnu turističku sezonu.

- Zabilježeno je više od 10,5 milijuna turističkih dolazaka i unatoč kretanjima velikog broja turista i domaćeg stanovništva uspjeli smo zadržati mirnu i stabilnu epidemiološku situaciju u zemlji, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.


Za svoj komad turističkog kolača sinjska oporba zanemarila je mjere koje su bile na snazi.

- Po njegovim mjerama, ministra Beroša, alkar bi trkao odvojeno od konja alku. Sve smo priredbe održali - nismo vas poslušali, zbog čega? Jer ste bili nekorektni, rekao je Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta.

- Meni je potpuno nevjerojatno da netko odgovoran javno govori da ne poštuje mjere Stožera civilne zaštite koje su usmjerene zaštiti zdravlja, poručio je Beroš.

Nevjerojatno je, kaže Selak Raspudić, da se u izvješću ne govori da i ciljepljeni umiru.

- Ukupno 22,11% onih koji su umrli od COVID-a, a bili su cijepljeni, rekla je Marija Selak Raspudić, nezavisna saborska zastupnica.

- Moramo biti zahvalni znanosti i struci koja je iznjedrila cjepivo koje i na novu varijantu djeluje u 75 do 80% slučajeva i to je jedina i velika istina, poručio je Beroš.

Naručenih 18 milijuna doza cjepiva stizat će nam sljedeće dvije godine. Dosad smo ga platili 368 milijuna kuna.

- Koliko je novaca, odnosno bit će bačeno u vjetar zbog toga što će određenim cjepivima isteći rok trajanja zbog procjepljenosti koja je, pitao je Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

- Za sada nije niti jedna doza cjepiva propala, a moj zadatak kao ministra je omogućiti da i nadalje bude tako, rekao je Beroš.

Do sada smo borbu protiv pandemije platili gotovo 3 milijarde i 700 milijuna kuna. Za oporbu bez jasnih rezultata.

- Hrvatska nema jasnu strategiju borbe protiv pandemije, ali ono što je važnije od toga Hrvatska nema jasnu strategiju kako osigurati da se poveća broj ljudi koji su se cijepili, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Zapitajmo se svi skupa zašto ne koristimo taj lijek koji nam je dostupan. Zašto nismo kao neke druge zemlje?, upitao je Beroš.

Možda odgovor leži u činjenici da očito nema dogovora ni o osnovnim mjerama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!