14:30 / 05.03.2021.

Autor: HTV/Hina

Prosvjed oporbe zbog neizglasavanja izmjena Kaznenog zakona

Oporba vladajućima okrenula leđa u znak prosvjeda

Oporba vladajućima okrenula leđa u znak prosvjeda

Foto: IMS/HTV / HRT

Saborska oporba prosvjedovala je okrenuvši leđa zastupnicima parlamentarne većine zbog neizglasavanja SDP-ova prijedloga po kojem bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja gonilo po službenoj dužnosti umjesto po prijavi u roku tri mjeseca.

Nakon što je saborska većina odbila SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona sa 74 glasa protiv, 51 za i dva suzdržana, zastupnici oporbe ustali su i okrenuli leđa prema dijelu sabornice gdje sjedi parlamentarna većina.


Uoči glasovanja, zastupnice Sabina Glasovac (SDP), Marijana Puljak (Centar), Sandra Benčić (Možemo), Marija Selak Raspudić (Most) i Ružica Vukovac (Domovinski pokret) još jednom su apelirale na saborsku većinu da ne okreću leđa žrtvama i da prihvate zakonske izmjene radi zaštite žrtava spolnog uznemiravanja.

- Dogodit će se da će nasilje otići u zastaru, ako studentice, radnice, kućanice, sve žene koje trpe seksualno nasilje, to ne prijave u roku tri mjeseca, rekla je Glasovac i dodala kako je vrijeme da se pređe s riječi na djela.


Marijana Puljak kazala je se kroz raspravu pokazalo da se 151 zastupnik slaže s potrebom da se pomogne žrtvama. Upitala je koja je šteta ako se zakon sada izmjeni.


- Ne okrećite leđa žrtvama, pozvala je i Benčić ustvrdivši kako argumentacija za odbijanje vladajućih da se radi na novom sveobuhvatnijem zakonu ne stoji. Ta procedura će trajati većinu godine, a u međuvremenu će otići u zastaru svi slučajevi seksualnog uznemiravanja o kojima smo slušali posljednjih mjeseci, upozorila je.

- Za žrtve je bolje da se ovo donese prije nego poslije, istaknula je Selak Raspudić.


- Riječ je o tome hoćemo li stati u obranu zlostavljača ili ćemo dati podršku žrtvi, dodala je Vukovac.


Marija Jelkovac (HDZ) pojasnila je da HDZ nije protiv cilja koji SDP želi postići, nego ne želi Kazneni zakon mijenjati u kratkom vremenu dva puta. Dodala je da se radi na izmjenama Kaznenog zakona kojima će biti obuhvaćeno ono što traži SDP, ali i drugim izmjenama, vezanima za bolju zaštitu žena od spolnog zlostavljanja.


Sabor je jednoglasno sa 114 glasova usvojio zaključak klubova vladajuće većine kojim se zadužuje Vlada da najkasnije do 31. svibnja dostavi Saboru prijedlog izmjena Kaznenog zakona, koji će biti usklađen s EU uredbama i osigurati snažniju zašt

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!