Medicinske sestre i tehničari za sutra najavljuju veliki prosvjed

10.05.2023.

Zadnja izmjena 19:13

Autor: L. Čuljak/M. Sviben/S .Stilinović/S. Kos-Bojanić/Dnevnik/HRT/D.M./P.F.

Prosvjed u Slavonskom Brodu

Prosvjed u Slavonskom Brodu

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Medicinske sestre, tehničari te drugi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici sutra pripremaju veliki prosvjed na zagrebačkom Zrinjevcu. Danas ih u Ministarstvu zdravstva nije primio ministar Vili Beroš, stoga, poručuju, nastavljaju s prosvjednim aktivnostima. Traže povećanje plaća za najmanje 10% i bolje uvjete rada. 

I danas su nastavljeni polusatni mirni prosvjedi ispred bolnica, kojima medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje traže dostojanstvene plaće i poboljšanje radnopravnog statusa. Danas se prosvjedovalo ispred bolnica u Slavonskom Brodu, Zaboku, Koprivnici i Našicama. 

Sastanak u Ministarstvu bez ministra


- Ovo je redovni sastanak, ministar se na njemu nije pojavio. (...) Mi nismo ni otvorili pitanje naših prosvjednih aktivnosti. Ono što smo jučer čuli od premijera da će svi razgovarati s resornim ministrima, vezano za pravosuđe i zdravstvo - toga dosad nije bilo. Mi poziv od Ministarstva nemamo. Nastavljamo s aktivnostima onako kako smo i dogovarali ranije, izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.
 
Uoči sastanka ponovio je kako medicinske sestre i zdravstveno osoblje sa srednjom stručnom spremom i dalje zarađuje manje od prosječne plaće. Te plaće su dosad, i prije povećanja o kojem govori predsjednik Vlade, bile jako niske, pa smo s povećanjima još uvijek na razini ispod minimalne plaće. Ako od ministra ne dobijemo nikakav poziv za pregovore o našem ključnom zahtjevu, zbog kojeg organiziramo prosvjedne aktivnosti, do štrajka će sigurno doći, poručio je.

Rekao je kako na sutrašnjem prosvjedu očekuju između 500 i 1000 medicinskih sestara, tehničara i drugih zaposlenika u zdravstvu. Mnogi zaposlenici ne mogu napustiti svoja radna mjesta, no doći će oni koji imaju slobodne dan ili godišnji odmor, kazao je.

Prašnjak: Ne znam tko koči Ministarstvo da razgovara s nama o koeficijentima 


Predsjednica Vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavila je da su sindikati uvijek otvoreni za pregovore o koeficijentima, no kako su i sve bliži štrajku.

- S naše strane, mi smo uvijek otvoreni, bili smo i prije, ali izgleda da drugu stranu nešto koči. Pitam se što ih koči da nas pozovu na ozbiljan razgovor o problemu zbog koji smo mi na ulici i pred svojim ustanovama. Mi smo još jučer bili blizu tom koraku, a kako dani idu dalje, sve smo bliže najavljenom štrajku, kazala je Prašnjak nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva. Dodala je kako će odluka o štrajku uslijediti nakon 25.svibnja.

Nakon što je Beroš najavio donošenje dvije nove uredbe o koeficijentima i složenosti poslova u javnim i državnim službama, Prašnjak se s složila s ministrom da se takvi propisi ne mogu mijenjati svakog tjedna, međutim te promjene moraju biti sistematične i temeljite.


Beroš poručio sestrama da se bore kroz kolektivne pregovore


- Nisam ja odlučni faktor, riječ je o zakonu, pravilnicima i financijskim mogućnostima. Treba sagledati koliko je Vlada u razdoblju od 2016. učinila za sve djelatnike u zdravstvenom sustavu, liječnike, medicinske sestre i drugo osoblje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš objašnjavajući zašto se danas neće sastati sa sindikatima koji organiziraju štrajk. 

Beroš, koji je prisustvovao Samitu supružnika europskih čelnika u hotelu Westin  sindikatima je poručio da je pravo mjesto borbe za materijalna prava - kolektivno pregovaranje koje je u tijeku. Ponovio je da su koeficijenti lani značajno povećani glavnim sestrama i magistrama sestrinstva, u travnju povećan je koeficijent za 3 do 5,8 posto za druge kategorije sestara, a u rujnu 2019. dobile su povećanje za uvjete rada i odgovornost za 3 i 4 posto.

Osim toga, dodao je - materijalna prava unaprijedit će im se novim zakonom o plaćama i dvjema novim uredbama o koeficijentima do kraja godine. S obzirom da sindikati to znaju, Beroš je ocijenio da "ovu priču može shvatiti samo kao nalaženje što bolje startne pozicije za pregovore".

Više od stotinu zaposlenika prosvjedovalo u Koprivnici


Medicinske sestre, tehničari i drugi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici prosvjedovali su danas ispred Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek" u Koprivnici. Više od stotinu zaposlenika prosvjedom upozorenja "I mi smo zdravstvo" pozvali su na dostojanstvo i ravnopravnost u radu. Samo u koprivničkoj bolnici nedostaje 50-ak medicinskih sestara i tehničara, nema dovoljno čistača, uvjeti rada u kuhinji su nepodnošljivi. Zahtijevaju povećanje plaća za najmanje 10 posto i bolje uvjete rada.


- Sestre i tehničari se ne javljaju na natječaje, a ne javljaju se zbog plaće koja je u sustavu zdravstva za sestre ispod, dakle za 43 godine staža ispod tisuću eura, to je stvarno dogradirajuće, poručila je Ljiljana Sambol.

Specifični problem koprivničke bolnice su i spremačice, dodao je Đuro Priselec - 68 je sistematiziranih spremačica, a zaposelno ih je 57, one održavaju prostore nakon svih majstora koji rade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!