Prosvjedi protiv COVID mjera i najavljenog testiranja djece u školama

01.02.2022.

10:47

Autor: HRT

Prosvjed ispred HZJZ-a u Zagrebu

Prosvjed ispred HZJZ-a u Zagrebu

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Ispred sjedišta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu prosvjedovalo se protiv protuepidemijskih mjera, odnosno najavljenog testiranja djece u školama. Promet je u Rockfellerovoj ulici bio zaustavljen, a bila je ondje i interventna policija. Na prosvjedu su se pojavili i pojedini saborski zastupnici Domovinskog pokreta i Mosta. Prosvjednici su poručili da im je dosta mjera vezanih uz COVID te da ne daju svoju djecu.

Evo što su nam rekli neki od prosvjednika u Zagrebu, zašto su došli na prosvjed:

- Došao sam zbog zaštite svojih prava i da bih zaštitio djecu i ostale koje drugi tiraniziraju i ne prestaju s time. Po meni je ovo previše pretjerano da je ne znam kakav virus, prije su ljudi znali jesti stvari s poda pa im ništa nije bilo, bakterije i virusi su se primali, živi i zdravi smo. Ja sam ta generacija. Nisam ni za testiranje ni cijepljenje jer smatram da je to ugnjetavanje ljudi, da nemaju slobodu izbora, rekao je Tomislav.

- Kako se mogu slagati kad je to teroriziranje ljudi, a ne nešto dobro, poručuje prosvjednik Marko.

- Došla sam jer imam troje djece, dvoje punoljetnih. Ne dozvoljavam da se moje maloljetno dijete testira u školi jer je zdravo. Dijete da je bolesno, ja bih ga vodila na testiranje. Ja nisam otorinolaringolog. Oni ako to misle provesti u školi, moraju dovesti doktore koji će raditi pretrage. Kako će dijete samo sebi napraviti pregled? Ja nisam medicinske struke. Ovo je sve od početka prevara, mislim da obvezno treba stati s tim, poručuje Marijana.

Prosvjednici su vikali, zviždali, nosili transparente na kojima je pisalo "Dosta terora nad djecom, maske van iz škola", "Stop jednoumlju", "Ne COVID potvrdama", "Stop nametanju cjepiva i stožerske diktature", "628.586 oštećenih od cjepiva, a neprijavljenih je puno više" te držali govore u kojima su napadali političare, epidemiologe, prosvjetare, medije...

Ulaz u zgradu HZJZ-a osiguravala je interventna policija. Prosvjednici su tražili sastanak s rukovodstvom HZJZ-a kako bi uručili svoje zahtjeve, ali su odbijeni zbog čega su zviždali i skandirali "kukavice".

Na kraju je jedna predstavnica prosvjednika puštena u zgradu kako bi predala njihove zahtjeve.

Vođa prosvjeda Andrija Klarić pročitao je zahtjeve u kojima traže da HZJZ u roku sedam dana javno izda preporuke o ukidanju COVID potvrda jer su, kaže, beskorisne i opasne - i da se ukine testiranje zdravih jer je to nesavjesno trošenje novca.

"Nećemo odustati. I ne damo vam našu djecu", poručio je.

Jedna od prosvjednica ocijenila je kako su škole postali "logori za djecu", a uz to su neki prosvjednici epidemiološke mjere usporedili s fašizmom i zločinačkim režimima.

Vjeroučitelj Ivan Pokupec ocijenio je kako ih na prosvjedu nema dovoljno te da tako ne mogu "nastaviti ovu priču" pa je prosvjednicima savjetovao da se tiho svim sredstvima bore za svoju djecu dok se ne okupe u većem broju.

Pozivi na prosvjed putem Facebooka

- Ja sam doveden u situaciju da imam sve manje i manje toga za izgubiti. Uzeli su mi posao, plaću, blokirali su me, ovršili. Nemam što izgubiti, meni bi zatvor bio topli smještaj i topli obrok. A kad nemam što izgubiti, tada sam najopasniji. Dirnite mi u djecu i sam ću doći ovdje, zaprijetio je.

Na prosvjed su putem Facebooka pozivali i saborski zastupnik Marin Miletić (Most) i europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Prosvjed i u Splitu

Šezdesetak prosvjednika okupilo se jutros ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije gdje su se usprotivili testiranju djece prije nastave ponedjeljkom.

Nisu bili raspoloženi za davanje izjava, štoviše pojedinci su se verbalno okomili na novinare, a pred ulazom u zgradu županije ostavili su plišane igračke i poruke na kojima je pisalo "Sramite se".

U zahtjevima koje su predali županiji traže da se ukinu maske za djecu, testiranja zdravih osoba i COVID potvrde, kao i prekid, kako su rekli, uskraćivanja javne zaštite zbog cijepljenja.

Galerija
Prosvjed u  Zagrebu, Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Prosvjed u  Zagrebu, Foto: Marin Tironi/PIXSELLProsvjed u  Zagrebu, Foto: Marin Tironi/PIXSELLProsvjed u  Zagrebu, Foto: Marin Tironi/PIXSELLProsvje u Šibeniku, Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELLProsvjed u Šibenik, Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELLProsvjed u Šibeniku, Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELLProsvjed u Zadru, Foto:  Dino Stanin /PIXSELLProsvjed u Zadru, Foto:  Dino Stanin /PIXSELLProsvjed u Zadru, Foto:  Dino Stanin /PIXSELL

Poruka HZJZ-a prosvjednicima

Iz HZJZ-a upozoravaju da je nekoliko izgubljenih života naših najmlađih sugrađana itekako opomena - da COVID-19 nije bezazlen. Poručili su da se ovakvim prosvjedima samo 'hini briga' o zdravlju djece, a da su im, zapravo, djeca zadnja briga i instrument za ostvarivanje nekih drugih ciljeva. Smatraju da je ovo pritisak na zdravstvene djelatnike, koji već dvije godine u najboljoj vjeri skrbe o građanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!