Radnici prosvjedovali zbog lošeg stanja u ZET-u

31.05.2023.

Zadnja izmjena 17:10

Autor: Ivona Zadro/HRT/Hina

Radnici prosvjedovali zbog lošeg stanja u ZET-u

Radnici prosvjedovali zbog lošeg stanja u ZET-u

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Tristotinjak radnika Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) prosvjedovalo je u srijedu zbog niskih plaća, loših radnih uvjeta i stanja voznog parka, te su zatražili povećanje koeficijenata.

Galerija
Radnici prosvjedovali zbog lošeg stanja u ZET-u, Foto:  Jurica Galoic /PIXSELL
Radnici prosvjedovali zbog lošeg stanja u ZET-u, Foto: Jurica Galoic/PIXSELLRadnici prosvjedovali zbog lošeg stanja u ZET-u, Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Organizator prosvjeda Neven Brnjas, obraćajući se prosvjednicima ispred Uprave ZET-a rekao je da su nedavno potpisanim kolektivnim ugovorom povećani koeficijenti za plaće zaposlenima u Upravi, a onima na kojima stoji cijeli sustav ostali su isti.

Kaže kako su plaće vozača ZET-a godinama iste i obračunavaju se po koeficijentu 2,40, kontrolori imaju koeficijente 2,10, a u servisu neki imaju sramotno mali koeficijent 2.

Također je ustvrdio da se mogu dogoditi teže nesreće zbog neispravnih ZET-ovih tramvaja i autobusa, nedostatka potrebnog alata i zaposlenika.

- Radni uvjeti su teški, hangari prokišnjavaju, dotrajali su, prljavi i neodržavani, busevi voze na 'ćelavim' gumama, vrata im ne rade, ne šalje ih se čak ni u spremište na zamjenu. Pola 'novih' tramvaja se raspalo i ne voze, a pola koji voze jedva se održavaju, čak su i tramvaji stari 45 do 55 godina u boljem stanju, rekao je Brnjas.

Podsjetio je da su se dogodili slučajevi otkazivanja kočnica i upitao treba li doista netko stradati da bi se nešto poduzelo.

Uprava tvrdi da je sve u redu iako se u protekle dvije godine mandata gradske vlasti "apsolutno ništa nije radilo", a ako se tako nastavi morat ćemo poduzeti daljnje korake, ne samo radi sigurnosti vozača nego i putnika, poručio je.

Upitan jesu li moguće industrijske akcije Brnjas je najavio da će najesen, ostane li situacija nepromijenjena, organizirati obustavu prometa, u čemu imaju potporu većeg dijela sindikata.

Potporu zahtjevima dali su Ilija Tadić iz Sindikata vozača tramvaja i autobusa, saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.


Vozačima se 40 godina nije mijenjao koeficijent


Zaposlenik ZET-a i organizator prosvjeda Neven Brnjas za portal HRT-a rekao je kako razloga za nezadovoljstvo ima napretek, u svakom segmentu ima problema.

Vozači su nezadovoljni, kako kaže Brnjas, jer im se 40 godina nije mijenjao koeficijent, koji iznosi 2,40.

Brnjas smatra da bi idealni bio barem 3. Rekao je kako određeni sindikati ne govore istinu o plaćama vozača u ZET-u. Plaća vozača tramvaja je oko sedam tisuća kuna.

- Zbog nedovoljnog broja radnika, radi se prekovremeno, vozači imaju velik broj noćnih smjena pa mnogi to računaju kao plaću. No to nije plaća, zna se što je plaća, poručio je. 

Kriminalni uvjeti za rad


Dodao je da su tehnički uvjeti za rad kriminalni.


- Iznad radnika lete golubovi i doslovno s**u po ljudima. Kada pada kiša, curi voda, vrata se ne mogu zatvoriti, propuh je, naglasio je Brnjas.


Brnjas je naglasio kako zbog malih plaća odlaze radnici, pa oni koji ostaju moraju raditi prekovremene.

Sve više vozila u kvaru 


Najveći je problem, ističe Brnjas, sigurnost vozača, kontrolora karata, ali i građana. Tramvaji su stalno u kvaru.

Brnjas je rekao kako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio kupjnu dvadeset novih tramvaja, ali istih onih koji su kupljeni prije sedamnaest godina.

- Ti su se tramvaji za par godina pokvarili. Pola ih ne vozi jer su se raspali, a pola se ne može održavati zbog manjka dijelova. Ti tramvaji nisu među prvih dvadeset u svijetu po kvaliteti, poručio je.

- Sve to plaćaju građani. Sve je više autobusa i tramvaja koji ne voze, a gužve su sve veće, rekao je Brnjas.

Tvrdi da su na cestama su neispravna vozila.

- Jedni te isti autobusi idu na tehničke preglede po dva, tri puta, ponovio je. 

Ugrožena sigurnost radnika, ali i građana


Brnjas je dodao kako je ugrožena sigurnost samih vozača. Vozači su svakodnevno izloženi verbalnim napadima, kao i kontrolori karata.

No, i sigurnost građana je upitna. 

Naglašava da je ranije podizao kaznene prijave zbog otkazivanja kočionog sustava na tramvajima. Zbog toga putnici znaju padati u tramvajima, te dolazi i do ozljeda.

Brnjas je istaknuo da je sigurnost građana ugrožena i zbog neispravnih pruga. 

"ZET je postao krava muzara"


Mali broj radnika radi na održavanju vozila. I na taj način dolazi do izvlačenja veće količine novca iz samog ZET-a.


- Po mom saznanju ostalo je pedesetak radnika, prije ih je bilo 400, kazao je Brnjas.


Rekao je da je ZET postao "krava muzara". Za ZET radi velik broj privatnih tvrtki te se tako novac izvlači na sve strane.


- To je kao jedno sito, sve je manje radnika, a sve više outsourcinga, naglasio je Brnjas.

Na radnike se vrše pritisci


Organizator današnjeg prosvjeda naglasio je da se vrše različiti pritisci na radnike kako ne bi došli na prosvjed.


- Čuo sam da se pokušavalo vrbovati moje prijatelje da se prosvjed otkaže. Čak su se određene političke stranke željele uključiti u organizaciju prosvjeda. No ovo nije politički prosvjed, već se čaša napunila do vrha, situacija je teška i treba se krenuti u rješavanje problema, poručio je Brnjas.


Dodao je da je s Tomaševićem razgovarao prije izbora i zamolio ga da riješi situaciju u ZET-u.


- On mi je rekao da će to riješiti čim dođe na vlast. Međutim, situacija je još gora, jednostavno je postalo neodrživo, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!