Provjerili smo kako napreduje obnova zagrebačkih škola

03.01.2023.

07:00

Autor: Dominique Bratović-Vela/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Obnova škola

Obnova škola

Foto: HTV / HRT

U zagrebačkom potresu oštećene su brojne škole i fakulteti. Iako su dosad obnovljena 4 školska objekta, brojni osnovci i srednjoškolci i dalje su u zamjenskim školama. Za drugo polugodište gradska vlast najavljuje novu fazu obnove -koja će uključiti nekoliko srednjih škola i fakulteta. Novi je to izazov za sve- i ravnatelje i građevinare.


Pred studentima i zaposlenicima Učiteljskog fakulteta u Savskoj velike su promjene.

Počinje cjelovita obnova zgrade, trajat će najmanje godinu i pol, pa su u potrazi za zamjenskim lokacijama za nastavu i praksu. Bit će ih, čini se, po cijelom gradu.

- Moramo iseliti 1800 studenata, 200 zaposlenih, na jedno 8 lokacija u Gradu Zagrebu, to uključuje osnovne škole, župne urede, nekoliko dvorana sveučilišta, drugih fakulteta, istaknuo je Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon obnove, pod nadzorom konzervatora, vrijedne 156 milijuna kuna, dobit će ne samo sigurniji i energetski učinkovitiji fakultet, nego će napokon riješiti i dugogodišnje imovinskopravne odnose. 

Jer zgradu dijele s jednom gimnazijom i osnovnom školom.

- Mi ćemo zgradu etažirati, razdvojiti vlasništva XI. gimnazije, osnovne škole i Učiteljskog fakulteta, rekao je Opić.

Za vrijeme obnove i XI. gimnazija će na novu lokaciju, kao i još dvije srednje škole čija obnova počinje uskoro. Za domaćine sustanarstvo donosi i brojne organizacijske promjene.

- Od idućeg polugodišta imati ćemo nastavu od 7,30-13,40, pa mala pauza i da oni od 14 sati mogu ući u zgradu, rekao je Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole, Zagreb.

Imat će zajedničke prostore za stručne službe, zbornicu i ravnateljski ured pa će sve dodatne aktivnosti, poput dopunske nastave tražiti i dodatno strpljenje.

- Bit će malo kompliciranije jer ćemo biti stisnuti vremenski ali dat će se prilagoditi, bez obzira, istaknula je Ana Jerbić, profesorica matematike, Obrtnička i industrijska graditeljska škola, Zagreb.

Iako najavljena, neće tako skoro početi obnova na lokaciji Sv. Duh 129 gdje vlasništvo dijele Škola za montažu instalacija i Građevinski fakultet. 

Nije se odustalo od obnove, tvrdi dekan Građevinskog fakulteta. Oglasio se i Građevinski fakultet.

- Iako je trenutno postupak u zastoju, nastoje se iznaći rješenja koja će omogućiti obnovu u najkraćem roku kako bi se osiguralo povlačenje sredstava do lipnja sljedeće godine.

Kako bi zadovoljili sve uvjete obnove škola, rokovi završetka radova već su se više puta pomicali.

- Više od pola milijardi kuna je Grad Zagreb već sam financirao, a iz fonda solidarnosti smo dosad vratili trećinu sredstava, 240 milijuna kuna, istaknuo je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

U svim školama koje tek počinju obnovu svjesni su dok se projekti obnove ne ostvare trebat će im i strpljenja i organizacijske mudrosti za svaki novi školski dan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!