Vrhovni sud: Sudska odluka oko konvertiranog kredita nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak

14.03.2023.

Zadnja izmjena 17:24

Autor: P.F./Hina/HRT/D.M.

Zgrada Vrhovnog suda

Zgrada Vrhovnog suda

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Donesena je prva odluka Vrhovnog suda o pravu na obeštećenje potrošača nakon konverzije kredita. Banka mora vratiti iznos preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate potrošaču s konvertiranim kreditom, objavila je Udruga Franak. Ta odluka velik je iskorak uoči nove sjednice Građanskog odjela VSRH o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje, dodaju.

Vijeće Vrhovnog suda RH u sastavu Ivan Vučemil, predsjednik vijeća, Jasenka Žabčić, sutkinja izvjestiteljica, te Viktorija Lovrić, Marina Paulić i Darko Milković, članovi vijeća, odbacilo je 15. studenog 2022. rješenjem Rev-174/2020 reviziju Privredne banke Zagreb, i time potvrdilo pravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je utvrđeno da Privredna banka Zagreb mora vratiti 6600 eura preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate potrošaču s konvertiranim kreditom, izvijestili su iz Udruge Franak.

Taj potrošač sada kreće u novi postupak, u kojemu će tražiti utvrđenje ništetnosti cijelog ugovora i odnosno obeštećenje uz posrednu isplatu razlike tečaja na temelju ništetne valutne klauzule CHF, jer je tom konkretnom odlukom potvrđeno samo njegovo pravo na preplaćene kamate, dodaju te objašnjavaju detelje.

Pitanje banke koje je odbačeno


"1. Postoji li zakonit i opravdan interes za meritorno odlučivanje o ništetnosti pojedinih odredbi ugovora o kreditu koji više nije na snazi, a koje se tiču promjene valute kredita i promjene kamatne stope, ukoliko je pitanje takvih odredbi ugovora riješeno sklapanjem Dodatka ugovora o kreditu, odnosno ima li sud po službenoj dužnosti ovlaštenje donijeti deklaratornu odluku o utvrđenju ništetnosti ugovora ili njegovih pojedinih odredbi koji pravno više nije na snazi te posredno odlučivati o isplatu i temeljem stjecanja bez osnove, ako je takvo pitanje riješeno sklapanjem Dodatka ugovora o kreditu?“


Obrazloženje Vijeća VSRH


"1. Tuženik problematizira postojanje pravnog interesa za podnošenje tužbe za utvrđenje ništetnosti pojedinih odredbi ugovora nakon sklapanja dodatka ugovora o kreditu.


2. . U odluci Vrhovnog suda broj Rev-2868/18 od 12. veljače 2019. izraženo je pravno shvaćanje da sama činjenica da su stranke sklopile dodatak ugovoru o kreditu na temelju Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju („Narodne novine“ broj 102/15) kojim su izmijenile odredbe osnovnog ugovora u pogledu valutne obveze, kamatne stope i iznosa preostale neotplaćene glavnice kredita te postigle sporazum o raspolaganju preplatom ne znači da je korisnik kredita izgubio pravni interes za utvrđenje da su pojedine odredbe ugovora o kreditu ništetne.


3. Budući da je shvaćanje izraženo u pobijanoj odluci podudarno sa shvaćanjem Vrhovnog suda izraženim u citiranoj i brojnim drugim odlukama, to nema razloga za intervenciju revizijskog suda za ujednačavanje sudske prakse".

Bez rasprave o meritumu prava na obeštećenje


Ono što nedostaje u samom obrazloženju vijeća VSRH jest objašnjenje merituma prava na obeštećenje nakon konverzije. Time se konkretno vijeće nije bavilo, iako u pitanju koje je opunomoćenik PBZ-a postavio postoji i pitanje vezano za isplatu na temelju stjecanja bez osnove. Vjerujemo da se konkretno vijeće time nije bavilo 15. studenog 2022. svjesno činjenice da će se na Vrhovnom sudu dogoditi sjednica Građanskog odjela VSRH na kojoj se mora donijeti pravno shvaćanje, zbog čega konkretno vijeće nije htjelo ulaziti u sami meritum prava na obeštećenje, napominju u udruzi Franak.

No, zaključuju - "dogodio se najveći iskorak Vrhovnog suda prema konačnoj odluci o pravu potrošača s konverzijama na obeštećenje. Konkretno rješenje upravo govori o tome da potrošač ima pravo na preplaćene kamate koje je pravomoćno već dobio na Županijskom sudu u Rijeci, bez obzira na to što vijeće Vrhovnog suda nije ulazilo duboko u meritum problema, nego se pozvalo na već donesene odluke VSRH o pravnom interesu potrošača s konverzijama".

Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak


Vrhovni sud priopćio je da njihova odluka, u kojoj je izraženo pravno shvaćanje po kojem korisnici konvertiranih kredita imaju pravni interes tražiti utvrđenje ništetnosti pojedinih ugovornih odredbi, izvan tog okvira nema značenje koje joj pridaje udruga Franak.

Najviši sud reagirao je na "brojne komentare i upite" koji su uslijedili nakon što je ranije danas udruga Franak priopćila da je Građanski odjel Vrhovnog suda 15. studenoga 2022. donio prvu odluku o pravu na obeštećenje potrošača nakon konverzije švicarskog franka.

I dok ste pročitali kako je Udruga ocijenila da je ta odluka veliki iskorak ususret novoj sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje, napomenuvši da Vrhovni suda nije ulazilo u meritum već se pozvao na odluku od 12. veljače 2019, Vrhovni sud navodi kako je ta odluka od 12. veljače 2019. izraženo pravno shvaćanje da korisnik ima pravni interes i može tražiti utvrđenje ništetnosti pojedinih ugovornih odredbi kako bi na temelju toga ostvario eventualna prava za koja smatra da mu pripadaju.

No, poručuju da izvan tog navoda sudska odluka nema značenje koje joj pridaje udruga Franak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!