Prvi korak u izboru novog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

14.07.2022.

09:31

Autor: I.Z./HRT/Hina

 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Hrvatski sabor, odnosno Odbor za izbor i imenovanja, danas će učiniti prvi korak u izboru novog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Članovima sadašnjeg mandat istječe u veljači, odnosno u ožujku iduće godine.

Naime, Nataša Novaković za predsjednicu toga tijela izabrana je početkom ožujka 2018., dva tjedna nakon što je Hrvatski sabor za članove Povjerenstva izabrao Tatijanu Vučetić i Davorina Ivanjeka te Tončicu Božić i Aleksandru Jozić-Ileković.

Sabor je i Novaković birao u veljači, no tada ni ona ni tadašnja predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković nisu dobile potrebnih 76 glasova. Orešković je nakon toga povukla kandidaturu, a Sabor ponovio glasovanje o jedinoj preostaloj kandidatkinji Novaković koja je dobila 78 glasova.

Oporba je prije glasovanja najavila da u njemu neće sudjelovati, a HDZ je optužila da nije želio Orešković jer je Povjerenstvo u njezinu mandatu donosilo odluke koje se toj stranci nisu sviđale.

Odbor danas treba utvrditi sadržaj javnog poziva i obrasca za izbor predsjednika i četiriju članova koji se biraju na pet godina i na svoje dužnosti mogu biti izabrani najviše dva puta.

Da šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog povjerenstva pokrene postupak za izbor novoga, Odbor je 'ovlastio' Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Studij prava i dva mandata

Javni poziv za izbor najvjerojatnije će biti objavljen na jesen.

U tom pozivu bit će prepisane odredbe iz zakona prema kojima u Povjerenstvo može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završila je studij prava, ima najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknute rezultate u radu.

Uvjet je i da ta osoba nije osuđivana za kaznena djela i da se protiv nje ne vodi postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, da u posljednjih pet godina, do dana kandidiranja, nije bila član političke stranke te da u tom razdoblju kao nezavisni kandidat nije obnašala dužnost u predstavničkim i izvršnim tijelima na državnoj razini kao ni u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Činjenica da se predsjednik i članovi Povjerenstva biraju najviše dva puta te da moraju biti pravnici isključuje dio sadašnjeg sastava, konkretno Ivanjek i Vučetić birani su dvaput a Božić je psihologinja.

Novaković je pak prošle godine izjavljivala da se ne vidi u novom sastavu i kako misli da je pet godina bilo dosta. Hoće li ostati pri tome, vidjet će se na jesen kada se raspiše javni poziv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!