Prvosvibanjske proslave vraćaju se u parkove nakon dvije pandemijske godine

29.04.2022.

12:01

Autor: I.B./Hina

Praznik rada u Maksimiru 2000.

Praznik rada u Maksimiru 2000.

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Prvosvibanjske proslave i druženja nakon dvije pandemijske godine vraćaju se u gradske parkove, gdje će na Praznik rada širom Hrvatske građanima tradicionalno biti podijeljeno na tisuće porcija graha dok će sindikalci na prosvjedima tražiti veće plaće i zaštitu radničkih prava.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obilježit će 1. svibnja prosvjednim maršem u Zagrebu pod geslom "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" uz zahtjev da prosječna neto plaća poraste na 1500 eura, a minimalna plaća na 750 eura do 2026. godine.

U Zagrebu prosvjedna kolona, grah i hitovi Novih fosila

Poručuju da se u uvjetima inflacije, nestabilnosti i drastičnog rasta cijena energenata, prijevoza i hrane standard građana mora očuvati rastom plaća.

Sindikalci će u prosvjednoj koloni doći do sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca i zatražiti jačanje kolektivnog pregovaranja i nadzor nad primjenom kolektivnih ugovora.

U Zagrebu se neće samo prosvjedovati jer Grad zajedno s Turističkom zajednicom u Maksimiru priprema za građane glazbeno-zabavni program uz neizostavni grah.

Gradske vlasti najavile su da će se od 10,30 do 14,30 sati podijeliti 30.000 porcija graha i 15.000 porcija štrukli, dok će se na dvije maksimirske pozornice od jutra izmjenjivati orkestar ZET-a, Mješoviti pjevački zbor Filozofskog fakulteta, Zbor Opere i članova ansambla Drame HNK-a...

Posjetiteljima će se u 11,20 obratiti gradonačelnik Tomislav Tomašević, a u središnjem dijelu programa Sanja, Marinko i Zec izvodit će na velikoj pozornici hitove Novih fosila.

Praznik rada, koji se u cijelom svijetu obilježava u spomen na krvave radničke prosvjede u Chicagu 1886. dostojno će, uz glazbu, grah i roštilj, biti proslavljen i u brojnim drugim gradovima i mjestima.

U Splitu komičari, Osijeku tamburaši, Rijeci SDP-ovci...

U Splitu će proslava biti održana na platou ispred Zoološkog vrta na Marjanu, gdje će uz besplatni fažol posjetitelji moći popratiti stand-up nastup komičara sa splitske scene.

Uz glazbu do večernjih sati održat će se i mali sajam OPG-ova, a Grad Split će osigurati besplatan prijevoz od HNK do Park šume Marjan za sve posjetitelje.

Osječani će u prvosvibanjskom ozračju uživati kod Katakombi, na lijevoj obali Drave, gdje će u podjeli 2500 porcija graha sudjelovati osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Uz grah je pripremljen i komad tradicionalnog slavonskog kolača - gužvare, kao i nastup tamburaša.

Obilježavanje 1. svibnja u Rijeci organizira gradski SDP, ali ove godine na novoj lokaciji u parku kod Trsatske gradine.

Riječane uz besplatni ručak i piće očekuje zabavni program, a u podne će im se obratiti gradonačelnik Marko Filipović, župan Zlatko Komadina i čelnik SDP-a Peđa Grbin.

U Varaždinu će se Praznik rada slaviti na Dravi gdje će zamirisati oko sedam tisuća porcija prvosvibanjskog graha, a gradonačelnik Neven Bosilj najavio je da će im se pridružiti predsjednik Republike Zoran Milanović.Dobri običaji druženja za 1. svibnja vraćaju se i u Šibensko-kninsku županiju, gdje će porcije graha u Nacionalnom parku Krka posjetiteljima dijeliti župan Marko Jelić.

Koncerti, izleti, sajmovi, turniri u briškuli i trešeti...

Vukovar će zajedno s Turističkom zajednicom obilježiti 1. svibnja izletom u Adici, gdje će biti podijeljeno 1.500 porcija graha, a za Siščane će dvodnevna proslava biti održana u Perivoju Viktorovac.

Koprivnica će osim podjele graha organizirati koncert Magazina i sajmove, a zbog radova na Zrinskom trgu veći dio manifestacije bit će preseljen na Florijanski trg.

U Poreču, koji 30. travnja obilježava Dan Grada, proslava će se održati na Gradskom kupalištu, gdje će biti održani turniri u briškuli i trešeti.

Tradicionalno druženje uz grah u Dubrovniku organizira stranka "Srđ je grad", a u Popovači će prigodni program i podjela graha i vina biti upriličeni na Trgu II.

Praznik rada će u subotu, dan ranije, proslaviti Kninski muzej, Turistička zajednica Knina i restoran Tvrđava, koji su za posjetitelje pripremili besplatne storytelling ture i nagradne igre traženja vouchera skrivenih na tvrđavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!