10:19 / 05.04.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Prvu dozu cjepiva u Međimurskoj županiji primilo 9,5 % stanovništva

Matija Posavec, župan Međimurske županije

Matija Posavec, župan Međimurske županije

Foto: HTV / HRT

Matija Posavec, župan Međimurske županije, kazao je da je dosad u županiji jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa primilo 9,5% stanovništva.

- Međimurska županija je od "koronafree" županije na proljeće 2020. do najvećeg broja zaraženih u Europi na jesen 2020., vrhunac zaraze imala početkom prosinca 2020., kada su te vrijednosti počele padati. Posljednjih tjedana je nešto povećan broj zaraženih, no udio pozitivnih u broju testiranja nije bio veći od 20 %, proteklog tjedna je 21 %. Broj hospitaliziranih slučajeva je manji, danas ih je 30. Zasad je situacija pod kontrolom, naglasio je međimurski župan Matija Posavec u Studiju 4.

Objasnio je da se županijski zdravstveni sustav u vrijeme kada je županija imala najveći broj zaraženih uspio obraniti velikim brojem testiranja, brzim i pouzdanim dijagnosticiranjem, uspostavom tercijarnog respiratornog centra, uspostavom palijativnog centra za covid bolesnike, nabavkom respiratora, dosta malom zaduženosti zdravstvenog sustava u odnosu na druge zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. 

- Kako bismo rasteretili liječnike obiteljske medicine, organizirali smo tri punkta na razini županije te smo sve dobivene doze cjepiva uspjeli potrošiti u nekoliko sati. Ako će doći ozbiljnija doza cjepiva, uključit ćemo i liječnike obiteljske medicine. Za sutra je sazvan sastanak svih župana, ravnatelja zavoda za javno zdravstvo i koordinatora cijepljenja s ministrom zdravstva i vjerojatno premijerom. Pokrenuli smo internetsku platformu na koju su se ljudi mogli javiti za cijepljenje, a interes je velik. 

Naglašava da treba nabaviti što više cjepiva. 

- Dug veledrogerijama goruća je tema. To je širi problem kojeg mora riješiti država, jer to nijedna županije ne može riješiti, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!