Pula u potpunosti provodi mjere racionalne potrošnje vode

19.07.2022.

11:32

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Nakon što je u Istri od ponedjeljka uvedena mjera redukcije korištenja vode prvog stupnja, Pula u potpunosti provodi mjere racionalne potrošnje vode, izvijestili su u utorak iz pulske Gradske uprave.

Navode kako su isključeni sustavi za zalijevanje koji nisu vezani na izvor Nimfej te je zatvorena voda u tuševima na javnim plažama.

Nakon što je u petak Grad Pula pokrenuo niz aktivnosti radi racionalnijeg trošenja vodnih resursa, djelatnici komunalnog poduzeća Pula Herculanea isključili su sustave za zalijevanje a tijekom dana isključene su fontane koje nisu povezane na izvor Nimfej. Voda iz tog izvora dovozi se pak cisternama te se zalijevaju najvrijednije i najosjetljivije biljke.

Zatvorena je i voda u tuševima na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza.

- Grad Pula s trgovačkim društvima ovime želi maksimalno pridonijeti dodatnoj racionalizaciji potrošnje vode. Ovim aktivnostima pokazujemo odgovornost u upravljanju i brigu o vitalnim resursima kao što je to voda, poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić. 

Pozvao je svoje sugrađanke i sugrađane, turiste i poslovne subjekte na racionalno trošenje vode kako bi se prebrodila trenutna situacija s vodnim resursima.

Od početka akcije redukcije vode, pulsko komunalno poduzeće zaprimilo je veći broj upita zainteresiranih korisnika, među njima i poljoprivrednika, o načinu preuzimanja vode iz izvora Nimfej.

Direktor poduzeća Pula Hecelanee Robi Fuart kazao je kako će se uvjeti i tehnički detalji oko preuzimanja vode dogovoriti u narednim danima a u fokusu će biti poljoprivrednici koji proizvode hranu.

- Želimo kao tvrtka pridonijeti smanjenju opterećenja na vodoopskrbni sustav i pomoći našim poljoprivrednicima u okviru naših mogućnosti, rekao je Fuart.

Pozvao je sve zainteresirane na razumijevanje te strpljenje i odgovorno raspolaganje resursima koje će se staviti na raspolaganje u narednom razdoblju.

Direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar rekao je kako u Puli dnevna potrošnja vode iznosi od 43 do 45 tisuća kubika te kako trenutno vodoopskrba nije upitna.

- Oko 60 posto količina vode trenutno dobivamo iz izvora Gradole i Butoniga, oko 33 posto iz izvora Rakonek u dolini Raše te oko 12 posto iz naših bunara. Činjenica je da je izdašnost bunara dosta niska, ali su svi u funkciji i zasad nema nekih nepredvidivih situacija, naglasio Krajcar.

Procijenio je da će mjere uroditi plodom te da će Pula imati između 10 i 30 posto manju potrošnju pitke vode.

- Potrošnja će se redovito pratiti te će se u narednim danima znati konkretnije o postignutim uštedama, kazao je Krajcar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!