08:40 / 27.09.2021.

Autor: HRT

Puljak: Dosad su se direktori imenovali u restoranima, a sada preko javnog natječaja

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Studio 4 / HRT

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak gostovao je u emisiji HTV-a "Studio 4" i govorio o političkoj situaciji u Splitu te gradskim projektima.

Ivica Puljak je rekao kako je ponedjeljak započeo obraćanjem zaposlenicima u gradskoj upravi, radi se o redovnom obraćanju. 

- Jutros sam im prezentirao analizu anketnog upitnika kojeg su ispunjavali o organizaciji i reorganizaciji gradske uprave. Bitno je da uključimo sve dionike u taj proces i da budemo transparentni, rekao je Ivica Puljak.

Istaknuo je kako je zadnja sjednica Gradskog vijeća bila zaista turbulentna.

- Bila je preduga sjednica i prepuna političkog prepucavanja, a ne rješavanja problema čemu smo mi posvećeni, rekao je.

Razgovor s koalicijskim partnerima

- Nismo razgovarali s partnerima, nego ćemo to obaviti ovaj tjedan. Činjenica da se nekad odlučivalo po restoranima o upravnim vijećima i direktorima gradskih tvrtki, to je iza nas. Građani su nas izabrali da to promijenimo i mi smo to promijenili. To se možda svima ne sviđa, ali od sada pa nadalje bit će sve transparentno, rekao je.

- Jučer smo prije utakmice Hajduka održali sastanak s izabranim članovima nadzornih odbora, njih 43 i prodiskutirali koja su naša očekivanja od upravljanja i nadziranja gradskih tvrtki, a one se svode na to da bismo mi željeli da oni nadziru tvrtke koje će biti transparentnije i racionalnije. U kojima neće biti povećanja budžeta za plaće i u kojima će se sva zapošljavanja obavljati preko javnih natječaja.

Puljak je naglasio kako nitko nije inzistirao na niti jednom imenu koje nije stručno, koje je političko.

- Radi se o 90 posto ljudi koji nisu članovi stranaka, a ima čak i članova HDZ-a. Inzistirao sam na stručnim ljudima. Bilo je 565 prijavljenih i mi smo odabrali 83 ljudi. Nije bilo nikakvih političkih utjecaja. Novost je za Split da smo raspisali natječaje za direktore tvrtki. Dosad su se direktori imenovali u restoranima, kafićima, a sada se to radi preko javnog natječaja, rekao je.

Životopisi na društvenim mrežama

- To nije točno. Mi smo sva motivacijska pisma i životopise, kad smo prikupili, poslali našim partnerima i oni su imali skoro dva mjeseca da sve to proanaliziraju kao što smo i mi to napravili. Zajedno smo sjeli i vidjeli, a Most se odmah na početku izuzeo kao da neće sudjelovati u procesu, ali da će podržati izbor. Svi partneri su se zalagali da izaberemo najstručnije ljude što se na kraju i pokazalo. 

Puljak je rekao kako je više očekivao od gradskih vijećnika.

- Očekivao sam da će biti konstruktivniji i da će manje trošiti vrijeme na politička prepucavanja. Zadnja točka dnevnog reda prošlog Gradskog vijeća, koja je nametnuta od HDZ-a i partnera, o muralu te kako će on izgledati. Gradski vijećnici ne trebaju rješavati pitanja murala, nego rješavanje problema građana, naglasio je. 

Puljak je naglasio kako je uveden red u Grad Split.

- Pokazali smo kako se odnosi prema javnom novcu tako da smo uštedjeli nekoliko milijuna kuna u ovih par mjeseci, kroz samo naplate dugovanja. Mi smo se ovih 100 dana bavili problemima Grada Splita, rekao je.

Ivica Puljak je rekao kako ima podršku građana da izdrže u svojim planovima kako se ne bi vratio grad unazad. Komentirao je i mogućnost izvanrednih izbora.

- Ja ne zazivam nove izbore. Mislim da bi svi trebali zajedno sjesti i rješavati probleme građana. Nadam se da će gradski vijećnici shvatiti da je ovo križanja na kojem se nalazimo i da svi mogu izabrati hoće li Split stagnirati i vratiti se unazad ili će ići u smjeru koji smo mi pokazali otkad smo na vlasti, rekao je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!