Puljak i Plenković o projektima vrijednim preko 3 mlrd. kuna

15:57 / 10.01.2022.

Autor: Anita Markovina/Regionalni dnevnik/P.F./HRT/Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Splitu se sastao s Ivicom Puljkom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Splitu se sastao s Ivicom Puljkom

Foto: Milan Sabic / Pixsell

U radnom posjetu Splitu bio je premijer Andrej Plenković s ministrima Vilijem Berošem i Olegom Butkovićem. Sastali su se sa županom Blaženom Bobanom i gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Osim o aktualnoj epidemiološkoj situaciji razgovaralo se i o kapitalnim projektima koji će poboljšati stanje s prometnim gužvama na širem splitskom području. 

Tko čeka - dočeka. Nakon više molbi gradonačelnik Splita Ivica Puljak napokon je ugostio premijera Andreja Plenkovića. Na dnevnom redu bili su projekti koje će Grad Split bez pomoći Vlade teško realizirati, a kad se zbroje, vrijedni su više od tri mijarde kuna. Da bude lakše, Puljak je predložio rješenja.

- Jedno od njih je da grad Split dobije ingerenciju velikog grada kao što je to Zagreb, zajedno s Rijekom i Osijekom, i da na takav način grad Split može upravljati svojim teritorijem. Predložili smo isto takoda se projekt Žnjan uvrsti u strateške projekte RH da se može što prije realizirati, a na kraju smo pozvali Vladu, predsjednika Vlade, da jedna od budućih sjednica Vlada održi u Splitu, kao što smo napravili i prije četiri godine, rekao je gradonačelnik Splita.

- Mislim da smo postigli dosta veliku suglasnost, a ja sam konstatirao da grad Split ima vrlo dobre odnose sa svim ministarstvima i ministrima s kojima imamo vrlo dobre i produktivne kontakte do sada, te nema razloga da se to ne nastavi jer je to na dobrobit cijeloga grada i građana Splita, objasnio je gradonačelnik.

Na potpisivanje ugovora s Vladom Puljku se ne žuri.

- Prvi radovi na Žnjanu mi se nadamo da bi mogli početi nakon turističke sezone, rekao je Puljak.

Zato se ubrzano radi na prometnom rasterećenju Splita. Uz solinsku Širinu i zapadnu rampu, koja je promet rasteretila već i u privremenom rješenju, na korak do realizacije projekt je Vučevica-Kozjak-Kaštela. Kada je, prije pet godina, župan Blaženko Boban najavljivao gradnju tunela kroz Kozjak mnogi su se podsmjehivali.

- Projekt važan, izgradnja tunela vrijedna milijardu kuna, uskoro će se krenuti sa prvom fazom, a ta prva faza je od Vučevice do mjesta gdje se počinje graditi tunel, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Drugi, iznimno važan projekt multumedijalna je rampa od Solina do Omiša. Znamenka se u ovom slučaju penje do 2,5 milijarde kuna, a tolika je i cijena Pelješkoga most.

- Faza u Omišu, rekli smo da če biti gotova do kraja godine, a TTTS već ovo proljeće trebali bi početi radovi i ono što je ministar izvijestio, da je to najsigurniji projekt u ovom operativnom programu Hrvatske Vlade iz europskih sredstava, izjavio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Snažnu potporu Europe ima i razvoj željeznice, za čime Split desetljećima vapi.

- To je projekt spajanja zračne luke Split s gradom Splitom, jedan od projekata koji ima matematiku, da tako kažem, jer on veže zračnu luku, prigradski promet i najlakše može proći u europskom financiranju, objasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Ministri Butković i Beroš te premijer Plenković posjetili su i splitsku bolnicu koja ponovno obara rekorde u broju hospitaliziranih. Ministar je splitskim medicinskim djelatnicima zbog iscrpljenosti obećao pomoć, a Splićanima uputio apel.

- Da se stariji cijepe. Na taj način čuvaju svoje živote i zdravlje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zbog pandemije, ugrožena je turistička sezona, ali i rad gradske uprave. Trenutačno je stotinjak ljudi na bolovanju, što je četvrtina zaposlenih u Banovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!