11:20 / 08.01.2019.

Autor: I.H./HRT

Pupovac najavio kaznenu prijavu zbog Đakićeve objave

-

-

Foto: - / -

SDSS smatra da preko govora mržnje ovakvog tipa, ne treba olako prelaziti, ne treba odmahivati rukom, ne trebamo se navikavati i u javnom prostoru olako prihvaćati ovakve poruke
Saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević održali su konferenciju za novinare na temu "Govor mržnje na društvenim mrežama". Osvrnuli su se na jučerašnju Facebook objavu Ivana Đakića, člana HDZ-a i sina saborskog zastupnika Josipa Đakića.

Na početku konferencije, Milošević je rekao da prema njihovom sudu Đakićeva objava predstavlja govor mržnje i pozi na nasilje. Smatraju da preko govora mržnje ovakvog tipa, ne treba olako prelaziti, ne treba odmahivati rukom, ne trebamo se navikavati i u javnom prostoru olako prihvaćati ovakve poruke.

- Ovim bi podsjetili na odredbe našeg kaznenog zakona koji ima u sebi odredbu koja regulira ovakvu vrstu ponašanja i govora, a to je javno poticanje nasilja i mržnje, rekao je Milošević na početku presice.

Nakon Miloševića, Milorad Pupovac se obratio novinarima.

- Tretirajući ovu objavu na Facebooku Ivana Đakića, kao govor mržnje i kao poziv na nasilje, u skladu s drugim odredbama kaznengo zakonima koji su na snazi u RH, rekao da je riječ o veličanju jednog od zločinačkih režima koji su počinili zločin genocida, i rekao bih da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Odredbama kaznenoga zakona i ta vrsta kaznenog djela je kažnjiva kaznom do 3 godine zatvora. Ovo će biti  prvi put da ću javno reći da više nemam povjerenja u to da će nadležne sudske institucije uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a zakon ih obavezuje ih da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Do sada se nažalost to nije događalo. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, sudskim institucijama, DORH-u, da će se to dogoditi i ovaj put. Previše je utjecaja, previše je tolerancije prema ovakvim stvarima', rekao je.

Pupovac ne vjeruje da će oni koji trebaju to sankcionirati, odraditi svoj posao, štititi državu, poštivati zakon i Ustav i zaštititi napadnute, pa je najavio da će stoga kaznenu prijavu podnijeti neka od srpskih zajednica.

Podsjetio je da je Ivan Đakić svojevremeno prijetio smrću jednom novinaru, a sustav mu je omogućio da s 22 godine postane vlasnikom hotela.

Što se tiče tema skorog sastanka vladajuće koalicije, Pupovac je rekao kako će na dnevnom redu biti sve što je relevantno za politički život u Hrvatskoj, a očekuje da će među njima biti i istup Ivana Đakića.

Upitan o postupanju Uskoka u slučaju sumnjivih prelazaka u Klub zastupnika Milana Bandića odgovorio je kako je i ranije bilo takvih prelazaka te izrazio sumnju da će djelovanje institucija dati rezultata.

- Poštujem gradonačelnika Bandića, ali sve ima granicu. On nije nerazuman čovjek i morao bi uvidjeti kako je ovo krajnje destabliziranje parlamentarizma u zemlji, bez obzira s kojim namjerama i motivima. Potrebno je očuvanje minimuma vjerodstojnosti saborskih zastupnika i moralnosti u Saboru, naglasio je Pupovac.

Smatra da bi trebalo izmijeniti saborski Poslovnik kako bi svi manjinski zastupnici mogli biti samo u jednom klubu, a ne da služe kao "rent-a-zastupnik", jer na taj način duboko kompromitiraju manjinske mandate u Saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!