07:07 / 22.10.2018.

Autor: S.M./M.M./HRT

Radnici Uljanika štrajkali i na ulicama Pule

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Posljednjeg dana postupka mirenja nije stigao nijedan konkretan odgovor ili prijedlog rješenja za aktualnu situaciju u brodogradilištu te je Štrajkaški odbor Uljanika sinoć donio odluku da idu u štrajk.
Radnici Uljanika počeli su jutros štrajk jer im nije isplaćena plaća za rujan niti su dobili od Uprave konkretan odgovor kako će se riješiti problem Uljanika, a desetak minuta poslije 10 sati izašli su iz kruga brodogradilišta na ulice. Popodne su se razišli, a štrajk nastavljaju sutra ujutro.

- Uljanik uoči novog štrajka
- 'Jamstva Uljaniku neminovno će imati efekt po javne financije'
- Burno na skupštini Uljanika
- 'Situacija oko Uljanika je posvemašnji cirkus' 
- Uljanik nema za plaće - država ne može pomoći
- Horvat: Štrajkom se problem neće riješitiPred Direkcijom u krugu Uljanika okupilo se, prema podacima policije, oko 1500 radnika, koji i zvižducima izražavaju nezadovoljstvo stanjem u Brodogradilištu i Upravom.

Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika, bio je prijepodne u Uljaniku, ali je otišao.

U jednom trenutku njih 30-ak zajedno s čelnicima triju sindikata koji djeluju u Uljaniku ušli su u Direkciju. Nakon nekog vremena iz zgrade je izjurio član Uprave Denis Rabar, praćen zvižducima. Radnici su ga, stajući pred vrata, pokušali spriječiti odlazak, ali su došli zaštitari pa su ga propustili. Situacija je, prema ocjenama novinara koji prate događaj, napeta.Radnike Uljanika su na glavnom gradskom trgu dočekali gradonačelnik i župan. Radnici su samo prošli pored njih i vikali usput: "Odlazite", "Uništili ste Uljanik!", "Ne damo Uljanik!". Pozdravljali su ih brojni građani. Čitavo se vrijeme čula sirena koju su vjerojatno puštali prosvjednici Uljanika. Popodne su se razišli kućama, a štrajk nastavljaju sutra ujutro.


"Radnici koji nisu primili plaću negoduju prema svima, pa tako i prema lokalnoj samoupravi. Svi znamo da lokalna samouprava u Uljaniku ima samo 0.3% vlasništva i da nažalost na ovaj problem nije moguće riješiti na trgu Forum već jedino na Markovom trgu u Zagrebu. Država, koja ima 25% dionica, nije se udostojila niti predložiti članove Nadzornog odbora, a kamoli napraviti nešto više. Na taj je način pokazala svoju odgovornost prema brodogradnji u Hrvatskoj. Znamo da je Uljanik grupa danas u 75% hrvatske brodogradnje. Trebamo razmišljati o budućnosti brodogradnje. Ja mislim da hrvatsku brodogradnju treba očuvati, da Hrvatska treba proizvodnja i industrija. Ne možemo sve karte staviti samo na turizam, to nije ispravno", rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

"Prava adresa je Markov trg. Za nas je ovo brodogradilište i jako je dobro da prolaze po gradu i vjerujem da netko iz Vlade ovo gleda, rekao je župan Istarske županije Valter Flego.Generalni štrajk - ne radi se niti na preostala dva broda

"Budući da je proglašen generalni štrajk ne dopušta se rad niti na preostala dva broda", kazala je HRT-ova novinarka Jasminka Kalčić. Brodovi su trebali biti predani brodovlasnicima do kraja godine. Njihova je vrijednost veća od 200 milijuna eura.

Prema neslužbenoj informaciji, plan restrukturiranja Uljanika u petak kasno popodne krenuo je iz Uprave prema Zagrebu.

Upravu Uljanika može smijeniti jedino Nadzorni odbor

Na nedavnoj skupštini Uprava nije dobila razrješnicu. Jedini koji je može natjerati da ode jest Nadzorni odbor. Međutim, on na skupštini nije formiran i čeka se odluka Trgovačkog suda u Pazinu, možda već danas ili sutra, o nova dva člana. Tada bi Nadzorni odbor bio kompletan, i mogao bi, ali i ne mora - izglasovati nepovjerenje Upravi, objasnila je Kalčić.

Radnici iz Uljanika svakodnevno odlaze. Prije 10-ak dana novinarki Kalčić rečeno je da dnevno iz Uljanika odlazi 10-ak proizvodnih radnika. Jučer mi je sindikalist potvrdio da dnevno sada odlazi 40-50 radnika i da ih je iz proizvodnih pogona otišlo već više od 500. Svi koji su otišli bez problema su našli posao u Italiji, Belgiji i Njemačkoj. Postavlja se pitanje, ako se nešto i napravi za Uljanik, tko će raditi u brodogradilištu? 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!