15:29 / 19.02.2021.

Autor: Hina

Raspudić (Most): Francuski zrakoplovi zbog nečije pozicije u EK?

Nino Raspudić

Nino Raspudić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić rekao je u petak da čim prije treba potpisati ugovor o nabavi novih borbenih zrakoplova upitavši zašto se s time odugovlači i bi li kupnja francuskih Rafalea olakšala dobivanje nečije pozicije u Europskoj komisiji.


Raspudić je iznoseći u Saboru stajalište Kluba Mosta kazao da pokušaj nabave novih aviona seže još u prvi mandat premijera Andreja Plenkovića "u kojem nije napravljeno gotovo ništa", a potom su, dodao je, neuspjelom nabavom u vjetar bačene još dvije godine.


- Tada je premijer sam preuzeo inicijativu i novom međuresornom povjerenstvu dao naputak da u tu igru uključi i Francuze, utjecajnu članicu EU-a, a o tome bi li kupnja francuskog Rafalea olakšala dobivanje nečije pozicije u Europskoj komisiji ne želim spekulirati, rekao je.


Smatra da razlog odugovlačenja nije ni potres niti epidemija koronavirusa već pitanje kako Amerikancima ili Francuzima objasniti zašto kupujemo određene avione.


Naveo je da Hrvatska ima 12 MIG-ova, od čega ih je osam operativno i čiji resursi istječu na proljeće 2024. te upozorio da je za školovanje osoblja i prilagodbu infrastrukture za borbene avione potrebno najmanje dvije godine.


- Znači da bi ugovor o nabavi novih aviona trebao biti potpisan što je moguće prije, a najkasnije do kraja godine, kazao je Raspudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!