Tržište droge cvjeta, Zagreb 11. po dnevnoj potrošnji kokaina

27.03.2022.

21:06

Autor: Martina Klaić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zaplijenjena droga, arhiva

Zaplijenjena droga, arhiva

Foto: Dnevnik / HTV

Posljednje veliko istraživanje otpadnih voda, provedeno u 75 europskih gradova, pokazalo ja da konzumacija droga znatno raste. U istraživanju je sudjelovao i Zagreb koji je, na žalost, pri samom vrhu ljestvice. Po potrošnji kokaina Zagreb je na 11. mjestu, amfetamina na 12., a marihuane na 4. mjestu u Europi. Sve je više mladih koji postaju teški ovisnici.

Eksperimentirati s drogom Međimurac iz ove priče, počeo je kao tinejdžer - u 16. godini. Više od 20 godina za njega je to bio bijeg od samoga sebe.

- Prvo su to bili bomboni, pa je bio speed, jasno tu je bio i kokain u igri, kaže.

U toj igri toliko je zaglibio da je ostao bez svega.

- Prodao sam oba stana, automobile, dvije žene su me uspjele u to vrijeme ostavit, sve je otišlo u dim, dodaje.

Novi život živi u terapijskoj zajednici. Tu se liječi i 32-godišnji Zagrepčanin. Svjedoči kako se droga, posebno kokain, nabavlja bez muke.

- Do droge je uvijek lako doći tko je traži. U svakom slučaju sveprisutna, u svim staležima društva, svuda, ističe.

Jer tržište droge cvjeta. Europa je postala broj jedan.

- Na tržištu je droga nikad dostupnija, tržište je nikad raznovrsnije i Europa je gledajući samo po sebi, bogato tržište, rekao je Željko Petković, Ured za suzbijanje zlouporabe droga.

Dobna granica ovisnika sve je niža. Na liječenje dolaze s ozbiljnim psihičkim tegobama.

Prema europskom istraživanju otpadnih voda, Zagreb je među 75 gradova na 11. mjestu po dnevnoj potrošnji kokaina.

- Proizvodi ga se više, plasira ga se više i dostupniji je. Istovremeno cijena je ostala ista, ali njegova kvaliteta je porasla duplo. Glavni razlog te priče je novac, kaže Petković.

Zagrebačka policija ove je godine već zaplijenila više od 100 kilograma droge.

- Po nekim pokazateljima, što se tiče količine droge premašili smo čak i prošlu godinu što se tiče kokaina i MDMA imamo više količinski zapljena nego cijele prošle godine, rekao je Mladen Staneković, voditelj Odjela zlouporabe droga PUZ-a.

Prošle godine pala je potrošnja amfetamina, ekstazija, ali i kanabisa koji se nekada konzumirao uglavnom vikendom. Sada se puši svakodnevno.

- Kada imamo povećani broj zahtjeva za bolničkim liječenjem možemo reći da je društvo zakazalo u cjelini. Tu je vrlo važan multidisciplinarni pristup, razvoj učinkovitih preventivnih programa, ističe dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med./psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Jer tanka je granica između eksperimentiranja i ovisnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!