10:19 / 29.07.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

"Rat izjavama" predsjednika i premijera

-

-

Foto: - / -

Verbalni rat između predsjednika Republike Milanovića i premijera Plenkovića, koji je posljednjih dana tinjao, danas se potpuno razbuktao.
Verbalni rat između predsjednika Republike Milanovića i premijera Plenkovića, koji je posljednjih dana tinjao, danas se potpuno razbuktao. Premijer u Saboru, a predsjednik u Rijeci pred novinarima su razmjenjivali žestoke poruke jedan drugome.

- Meni se čini da je  njemu malo dosadno. Mislim da mu je strašno dosadno, jer toliko grintati i inzistirati na stvarima koje smo ovdje apsolvirali, nema drugog objašnjenja, kazao je Andrej Plenković u kratkoj izjavi novinarima dolazeći na sjednicu Sabora, a komentirajući Milanovićevu izjavu da je Stožer civilne zaštite neustavan i da je iznad njega Sabor.Na Milanovićevu tvrdnju da se boji Sabora da mu se miješa u posao, Plenković je rekao kako mu se čini da je on tek sada shvatio na kakvoj je dužnosti pa mu je strašno politički dosadno. I Milanovićevo mišljenje da je Stožer u stvari ništa popratio je istim komentarom - dosadno mu je.

Plenković: Predsjednik i ja slažemo se da se ne slažemo

Andrej Plenković je kazao i kako s predsjednikom Milanovićem često razgovara i da se "slažu da se ne slažu" oko određenih tema. Smatra da ako netko misli da bi to što radi Stožer trebao raditi Sabor, onda taj ne zna ništa o tome što je operativni, a što zakonodavni rad, smatra premijer.

Milanović: Ovo sve postaje farsa

- Nije on kritizirao mene nego funkciju. Koliko razumijem hrvatski, rekao je da je to sudbina posla, dakle nije moja krivnja, ali ne znam kako on stoji s hrvatskim. Potrebno je da Sabor kao predstavničko tijelo donosi odluke. Odluke mora donositi struka, za ovo više nema struke, ovo postaje farsa, gdje se pod fasadom struke, pogoduje sitnim interesima, ovog ili onog pajdaša, komentirao je danas u Rijeci Zoran Milanović  Plenkovićevu izjavu da se predsjednik dosađuje.

Milanović je sinoć u Veloj Luci izjavio da kao kompliment doživljava Plenkovićev komentar da reciklira stvari oko neustavnosti Nacionalnog stožera jer je recikliranje - vrsta osviještenosti. Ocijenio je i da se Plenković "vjerojatno boji da mu se Sabor ne bi uplitao u posao, da mu ne bi komplicirao život".

Plenković i Milanović o gradu Kninu

Osim zbog Nacionalnog stožera, između premijera i predsjednika države "zaiskrilo" je i zbog, kako je premijer Plenković rekao "predsjednikove kvalifikacije grada Knina" uoči obilježavanja 25. obljetnice Oluje.

Plenković je istaknuo kako se njegovi i Milanovićevi stavovi o Kninu razlikuju te da je bitno da to javnost vidi.

Milanović je kazao da je kninska tvrđava kultno i mitsko te panhrvatsko mjesto, a da je "Knin 1991. godine bio prašnjava željeznička postaja, s puno vojnika i tvornicom šarafa, bez novaca, intelekta i ideja".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!