Ravnatelji bolnica u Osijeku i Splitu: Spremni za veći broj pacijenata

21.03.2020.

20:03

Autor: S.M./HRT

default error photo
Ravnatelji kliničkih bolničkih centara u Osijeku i Splitu, Željko Zubčić i Julije Meštrović, u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorili su o iskustvima u svojim klinikama u vezi s koronavirusom.
Ravnatelji kliničkih bolničkih centara u Osijeku i Splitu, Željko Zubčić i Julije Meštrović, u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorili su o iskustvima u svojim klinikama u vezi s koronavirusom. 

Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu
Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 
113 za informacije o koronavirusu, telefoni za psihosocijalnu podršku 
Crveni križ poziva starije i nemoćne da mu se jave radi dostave
Koronavirus - ne vjerujte svemu što pročitate 

Meštrović je izjavio da se ova ugroza ne može pobijediti ako izostane odgovorno ponašanje građana.

- Budimo odgovorni i izbjegavajmo socijalne kontakte koliko god je to moguće i svedimo to na najnužnije, rekao je doktor Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a u Splitu. 

Kazao je da je u Splitu sedmero bolesnih osoba od koronavirusa te da je njihovo opće stanje dobro. Imaju znakove blaže upale dišnih puteva i njihovo opće stanje nije ničim narušeno. Imali smo sreće u Splitu jer se infekcija pojavila nešto kasnije pa smo se mi dobro pripremili.

- Sve  bolesnike na Križinama premjestili smo na lokaciju na Firulama. Ovu lokaciju na Križinama pripremili smo za tri skupine bolesniika - oni kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom, na one koji će možda morati biti ventilirani te oni s težim oblikom bolesti. Organizirali smo dvije ambulante za pacijente s upalama gornjih dišnih putova, tako da bolesnici na Firulama budu potpuno pošteđeni od bilo kakve ugroze infekcije. Formirali smo i timove, pa je tako jedna polovica osoblja na poslu, a druga je doma. Izmjenjivat će se svakih 14 dana. U punom opsegu počinjemo raditi u ponedjeljak, ali najvećim dijelom to i sada funkcionira. Potvrdio je i da liječnici imaju načina doći i do eventualnih pacijenata na otocima te da će svaki taj biti zbrinut. 

Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a u Osijeku, kazao je da trenutačna situacija izaziva strah, ali smatra da su ljudi svjesni da treba poštovati upute Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

- Iz iskustava Kine i Italije vidljivo je da jedino izbjegavanje neodgovornog ponašanja može polučiti najbolje rezultate.

Istaknuo je da je ovo šesti dan kako u osječkoj bolnici i dalje postoji sedam pacijenata. Dodao je da nema novooboljelih te dodaje da mu to govori da Stožer civilne zaštite osječko-baranjske županije, epidemiolozi i infektolozi rade sjajan posao. Naglašava da su vrlo brzo "kod prvih pozitivnih pacijenata zatvorili mikrolokacije u dva sela oko Osijeka".

- Svi pacijenti koji su hitni i prioritetni, po novom režimu rada su zbrinuti. Onkolozi pozivaju svoje pacijente telefonima. Svi primaju kemoterapiju. Pacijente s malignim bolestima operira se na vrijeme, dodao  je. 

Napominje da je u vrlo kratkom roku ustanovljen respiracijski centar te da su spremni za prijem većeg broja pacijenata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!