Hrstić: Sve češće dolaze mlađi pacijenti koji nemaju komorbiditete

09:13 / 02.12.2021.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med.

Doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med.

Foto: Studio 4 / HRT

Broj ljudi u samoizolaciji manji je od broja zaraženih i to nije dobro i zbog toga se možda virus u ovom četvrtom valu brže širi. Prema posljednjim podacima, čini se kako smo prebrodili četvrti val, ali pred nama je nova varijanta omikron. Ravnateljica Opće bolnica Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić rekla je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" da i dalje ne pada broj hospitaliziranih, trenutno je na odjelu 76 pacijenta, isto kao i jučer, te da je i dalje velik pritisak na bolnicu. 

"Sve više dolaze i mlađi pacijenti"

- Koliko pacijenata otpustimo, toliko nam dođe novih. I tako svakodnevno, poručila je.

- I dalje su visoke brojke hospitaliziranih s brzom izmjenom pacijenata, dodala je ravnateljica Hrstić.

Što se tiče kliničke slike pacijenata, ona je i dalje ista. Osobe koje zahtijevaju hospitalizaciju imaju problem s disanjem, visoku temperaturu, ali i upalu pluća. Sve više dolaze i mlađi pacijenti.

- Sve češće dolaze pacijenti od 35 do 42 godine, koji nemaju komorbiditete, ali imaju izraženiju upalu pluća, odnosno imaju izraženiji problem s disanjem. I to je primarni razlog zbog kojeg ih primamo, kazala je Hrstić.

Ukupan prosjek godina hospitaliziranih je 68, a u respiracijskom centru su mnogo mlađi pacijenti i tamo je prosjek 55 godina.

- Imamo četrnaest pacijenata u respiracijskom centru, nisu svi na respiratoru, ali trebaju visoko intenzivne metode liječenja. Osam pacijenta je trenutno na respiratoru. Ostali pacijenti, koji nisu u respiratorskom centru, također trebaju liječenje kisikom, samo u manjim dozama, poručila je ravnateljica. 

"Građani koji trebaju bolničke usluga neka se pridržavaju epidemioloških mjera"

Hrstić je rekla da su prije pacijenti dolazili s visokom temperaturom te su odmah bili izolirani, a sada i u ostalim ambulantama ima pozitivnih građana koji dolaze na preglede, pa im se otkrije COVID.

- To može značiti dvije stvari - ili virus sistemski napada najslabiji organ ili je posljedica kronične slabosti i imuniteta plus prijenos virusa iz nekog nebolničkog, odnosnog obiteljskog miljea. Poruka je svima koji trebaju bolničke usluge da se stvarno pridržavaju epidemioloških mjera, dodala je.

Sve više COVID pozitivnih trudnica

Sve više djece i trudnica dolaze na COVID odjel. Djeca uglavnom dolaze s temperaturom i nekim respiratornim smetnjama te u velikoj većini slučajeva djeca relativno dobro prođu i brzo se oporave.

- Trudnice su postale standard, među rodiljama vrlo često otkrijemo da su COVID pozitivne i one budu hospitalizirane zbog poroda, kazala je.

"Cijepljenje je jedini izlaz iz ove situacije"

Naglasila je da je u bolnici vraćen dio operativnog programa, ali još uvijek nije vraćen hladni pogon, jer su zdravstveni djelatnici premoreni.

Poručila je da je cijepljenje jedini izlaz iz ove situacije.

Hrstić je istaknula da i u ovoj teškoj situaciju u borbi s COVID-om ima i dobrih vijesti. Naime, jučer je proveden tehnički pregled pulske Opće bolnice te je dobila uporabnu dozvolu za cjelokupan projekt izgradnje nove bolnice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!