Dr. Rogan Ćuš: Cijepite se protiv gripe, vrhunac se očekuje u siječnju

08:12 / 02.12.2021.

Autor: I.Z./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dr. med. Vesna Rogan Ćuš

Dr. med. Vesna Rogan Ćuš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19, najveće količine cjepiva protiv gripe distribuirane su u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao što su ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije i cijepljenje se primarno provodi ondje od kraja listopada.

Zašto se cijepiti protiv gripe i kako to izgleda u praksi? Liječnica obiteljske medicine Vesna Rogan Ćuš kazala je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" da je cijepljenje protiv gripe počelo već potkraj listopada te da je odaziv jako dobar.

 - Mi zovemo naše kronične pacijente i pacijente iznad 65 godina starosti i pacijente koji boluju od onkoloških bolesti. Takvi pacijenti imaju i pravo na besplatno cijepljenje i već znaju kad je cijepljenje. To je za njih uobičajeno. Naravno, i mi zdravstveni djelatnici svake godine se redovito cijepimo, poručila je Rogan Ćuš.

Sezona gripe još nije počela, za sada još uvijek postoje sporadični slučajevi, a dominacija gripe očekuje se potkraj prosinca, odnosno u siječnju. Građani se mogu isti dan cijepiti i protiv koronavirusa i gripe.

- Međutim, mi našim pacijentima ipak stavimo blagi odmak od tjedan do dva kako bi pratili možda neke simptome nuspojava od cijepljenja, poručila je.

Za stvaranje imuniteta nakon cijepljenja potrebno je od deset do četrnaest dana, a osobe koje se već godinama cijepe protiv gripe imaju jači imunitet. Liječnica obiteljske medicine dr. Vesna Rogan Ćuš istaknula je kako gripa posljednjih godina malo jenjava, jer su na snazi epidemiološke mjere protiv COVID-a.

Osobe koje bi se željela cijepiti protiv gripe, a nemaju besplatno cijepljenje, cjepivo mogu kupiti, a cijepiti se mogu kod liječnika obiteljske medicine i u epidemiološkim ambulantama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gripa, za razliku od COVID-a, počinje visokom temperaturom te osobe koje obole od gripe ne gube osjet njuha i okusa. No simptomi su vrlo slični, pa za osobe na koje se sumnja da su bolesni šalje se i na testiranje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!