Razdvajanje poseban izazov za one u manjim stanovima

22.10.2022.

20:27

Autor: Marisabel Majić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Razdvajanje poseban izazov za one u manjim stanovima

Razdvajanje poseban izazov za one u manjim stanovima

Foto: Dnevnik / HRT

Tri su tjedna prošla od početka primjene novog modela odvoza otpada u Zagrebu, koji je trebao dodatno potaknuti građane da odvajaju otpad. Prema riječima gradonačelnika Tomaševića, rezultati su već vidljivi, građani ga znatno više odvajaju jer za miješani otpad moraju kupovati ZeGe vrećice. Razdvajanje je poseban izazov za one koji žive u manjim stanovima jer je, uz miješani, potrebno naći mjesta za još četiri vrste otpada.

Jasna Andres već godinama odvaja otpad. U manjem stanu živi s kćeri i dva psa. Kaže da je morala pronaći uredan način za odvajanje kako bi imala mjesta u stanu.

- S kantama sam uštedila na prostoru jer ih mogu stavljati jednu na drugu i ne curi mi sve po svuda, rekla je.

Marina Matijević
iz inicijative Ja Bolji Građanin napominje da razvrstavanje otpada, uz ekološku, ima i financijsku prednost.

- Uštediti se može sada preko razvrstavanja. Dakle manje vrećica za odvajanje ćete kupovati, kaže.

Sve skupa koliko je praktično razvrstavanje otpada, mnogi bi rekli da nije praktično, međutim to je stvarno samo stvar navike.

One koji nisu imali tu naviku i dalje zbunjuje što ide u koju vrećicu. Zato je Marina Matijević ponovila što ide u onu najpopularniju - plavu.

- Sve ono što ostane nakon pravilnog razvrstavanja. To bi bili higijenski ulošci i tamponi, opušci od cigareta i pepeo, sadržaj iz vrecice usisavača, britvice, ostaci termički obrađene hrane, kosti, koža, meso, riba.

Jasna je pokazala da dobro razumije kamo koji otpad treba staviti. No nju muči nešto drugo.

- Jako mi je žao što nemamo riješeno na pametan način što poslije s tim otpadom. Mislim da bi ljudi bili puno više potaknuti kada bi znali da sve to ima nekog višeg smisla, kaže.

No nedvojbeno je da ima koristi - i to za kućni budžet. Tko bude više odvajao, manje će plaćati, a onima koji se ne budu držali pravila - prijete kazne - od 700 do 1.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!