Reakcije na smjene u Vrhovnom sudu

08.07.2022.

13:39

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić razriješio je suca Marina Mrčelu dužnosti predsjednika Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije te suca Damira Kosa dužnosti predsjednika Kaznenog odjela. 

U izjavi Hini Dobronić je rekao da su suci Kos i Mrčela svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike, pa nije imao drugog izbora. 


Sudac Kos na Facebooku je, među ostalim, napisao kako su se na okruglom stolu "drznuli misliti i reći da razmišljaju drukčije od predsjednika, a to se ne oprašta". 

Branko Bačić (HDZ) rekao je novinarima u Saboru da je pravo predsjednika Vrhovnoga suda određivati o čelnim ljudima tijela koja su sastavnice tog suda.


- No ono što mi je neprihvatljivo, to je praktično da je do te smjene na najvišoj sudbenoj instanci u Hrvatskoj došlo zbog svojevrsnog verbalnog delikta. Dakle, zbog toga što se o određenoj temi suci Vrhovnog suda, i čini mi se vrlo velika većina sudaca Vrhovnog suda ne slaže sa stavom njihovog predsjednika - po meni to više govori o predsjedniku nego o tim sucima, rekao je Bačić.

Saborska zastupnica Dalija Orešković (Centar) rekla je da u cijelosti podržava Dobronića i njegov program, za koji je u Saboru dobio povjerenje.


- Smatram da on ima dobru ideju i viziju i jednu reformsku snagu koja je doista mogla pomoći hrvatskom pravosuđu, rekla je Orešković.


- Istovremeno, poštujem znanje i stručnost, kompetencije suca Marina Mrčele, poštujem njegovu ulogu u GRECO-u, kao i Damira Kosa. Ali pozivam ih da razmotre svoju ulogu i poziciju u kojoj se nalaze te da u javnom interesu promijene svoje mišljenje, dodala je.

Zastupnik Nino Raspudić (Most) rekao je da je očito, ako se promatra što se događa zadnjih dana i tjedana, da smo u fazi dubinskih, tektonskih potresa i promjena. Pritom je spomenuo i ovotjednu ostavku ministra financija Zdravka Marića.


- Sama činjenica ovakvog odlaska ministra Marića, kojeg bih usporedio s nekakvim mišem iz vrlo duboke rupe u vladajućim strukturama u ovoj zemlji, govori da se nešto dubinski trese. A čini mi se da su ovo što se događa sada u sudstvu samo neki od odjeka tih dubinskih potresa, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!