Reakcije saborskih zastupnika na pismo Zorana Milanovića

24.03.2021.

13:39

Autor: HRT4/Hina

Arsen Bauk, SDP

Arsen Bauk, SDP

Foto: HRT / IMS

Dan nakon što je Ustavni sud donio odluku da predsjednik Republike za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo kandidata koji se javio na poziv, predsjednik Zoran Milanović zastupnicima Hrvatskog sabora poslao je pismo. Na njega su stigle reakcije i iz samog Sabora. 


- Sve što piše u pismu predsjednika Republike poklapa se s argumentima koje smo iznosili na Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav upravo o ovoj točki - treba li i smije li predsjednik Sabora sam nešto skinuti s dnevnog reda. Iako je naravno parlamentarna većina prihvatila mišljenje saborskog odbora i to ne cijela nego jedan dio, plus suverenisti, svi argumenti koje je iznio predsjednik Republike po nama stoje, komentirao je SDP-ov Arsen Bauk

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je da su to već poznate teze Predsjednika koje su u Saboru branili zastupnici SDP-a.

- Vladajuća većina je donijela odluku kakvu je donijela i ovo je zapravo jedna agonija koja pokazuje da ni na Pantovčaku ni u Banskim dvorima nema stvarne volje za reformom pravosuđa, dodao je.

Nikola Grmoja, Most

Nikola Grmoja, Most

Foto: HRT / IMS

Predsjednik je u posjetu Cresu, gdje je komentirao odluku, ali i reakcije.


Zekanović: Bili smo i bit ćemo protiv imenovanja Zlate Đurđević


Čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović smatra da su dokazali da su stranka jasnog svjetonazora i jasnih stavova te da mu je "baš drago da to smeta predsjednika države Zorana Milanovića". Hrvatski suverenisti su bili i bit će protiv odluke da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda, poručio je.


- Predsjednik Milanović ovim postupkom, predlaganjem ove kandidatkinje, pokazuje svoj izrazito svjetonazorski karakter. To nema veze sa stručnošću nego isključivo s onim tko je Zlata Đurđević. SDP sa svojim satelitima je za nju, HDZ izvodi igrokaz, mnogi šute, a jedino smo mi jasno i glasno rekli da smo protiv i drago mi je da smo zbog toga prepoznati, zaključio je Zekanović.


Orešković: Milanović želi postavljati svog čovjeka mimo procedura


Zastupnica Centra Dalija Orešković smatra da je Zoran Milanović u pravu kada kaže da je Gordan Jandroković zlouporabio svoje ovlasti i neosnovano odbio njegov prijedlog koji se trebao raspraviti u Saboru. U pravu je i kada kaže da u sudstvu treba imenovati novu osobu, a ne reizabrati Đuru Sessu, dodala je.


- U svim zahtjevima i nastojanjima da popravi stanje u pravosuđu bit ću Milanovićev najveći saveznik, bez obzira na to što me naziva narikačom. Međutim, u ostalom što radi, nametanjem Zlate Đurđević, Milanović nije u pravu. Da smo imali prilike glasati u Saboru, bila bih protiv. U pozadini ovog prividnog sukoba između Milanovića i vladavine prava je to da se zapravo, kao eksponent politike SDP-a iako je izašao iz stranke, kao i HDZ bori da se zadrži status quo, ocijenila je. Milanović želi zadržati pravo da postavlja svog čovjeka mimo procedura koje su osmišljene da smanje politički utjecaj i griješe svi koji misle da će se promjenom samo jedne osobe promijeniti stanje u pravosuđu, kazala je Orešković, dodavši da se snažno zalaže da se zadrži javni poziv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!