11:09 / 24.03.2021.

Autor: HRT/Hina/M.N.

Milanović traži očitovanje saborskih zastupnika

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Dan nakon što je Ustavni sud donio odluku da predsjednik Republike za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo kandidata koji se javio na poziv, predsjednik Zoran Milanović zastupnicima Hrvatskog sabora poslao je pismo. Poziva Hrvatski sabor da, kako kaže, ispuni svoju ustavnu obvezu te da se očituje o njegovu prijedlogu. U pismu tvrdi da za to predsjedniku Sabora ne mora slati nikakvu dokumentaciju.

"Ostajem kod svog prijedloga za izborom Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je podnesen sukladno Ustavu i Zakonu o sudovima", naveo je.

Milanović u pismu proziva predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nema pravo sprječavati raspravu i glasovanje o njegovu prijedlogu jer u protivnom, ističe, o prijedlogu Predsjednika ne odlučuje Sabor, kako je to propisano Ustavom i Zakonom o sudovima, nego njegov predsjednik.


Milanović: O mom prijedlogu ne odlučuje Jandroković, nego Sabor


"Podsjećam kako ni temeljem Ustava niti Zakona predsjednik Hrvatskog sabora nije ovlašten disponirati prijedlogom Predsjednika Republike. O takvom prijedlogu, uključujući i njegovu ustavnu i zakonsku utemeljenost, ovlašten je odlučivati samo i isključivo Hrvatski sabor", navodi Milanović.


U pismu zastupnicama i zastupnicima navodi kako je člankom 119. Ustava uređeno da predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske.


Milanović tvrdi da mu se, umjesto da Sabor raspravi i odluči o njegovu prijedlogu kako to nalaže Ustav, obratio predsjednik Hrvatskog sabora dopisom od 9. ožujka, "s pozivom da dostavim nekakvu dokumentaciju te da će se u protivnom smatrati kako 'Prijedlog odluke nije podnesen Hrvatskom saboru'".


U Ustavu i Zakonu nema obveze predsjednika da Saboru dostavi dokumentaciju


"Ni u Ustavu niti u Zakonu o sudovima nije propisana obveza Predsjednika Republike da Hrvatskom saboru, u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda, dostavi bilo kakvu dokumentaciju osim Prijedloga za imenovanje određene osobe predsjednikom Vrhovnog suda", naglasio je.


Podsjeća kako je i Ustavom, odredbom njegovog članka 119., i Zakonom o sudovima u članku 44. određeno da "Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora".


Dakle, poručio je Milanović, iz ovih odredbi nigdje ne proizlazi da bi Predsjednik Republike trebao dostaviti Hrvatskom saboru bilo kakvu dokumentaciju na koju se poziva predsjednik Sabora, a još manje o kojoj bi se to dokumentaciji radilo.


Milanović: To je moje pravo i obveza


Milanović navodi kako se zastupnicama i zastupnicima odlučio izravno obratiti "s obzirom na to da predsjednik Hrvatskog sabora samovoljno sprečava Hrvatski sabor u obavljanju njegove Ustavom određene zadaće - biranja predsjednika Vrhovnog suda temeljem prijedloga Predsjednika Republike.


"Pravo i obveza Predsjednika Republike je predložiti određenu osobu za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a pravo Hrvatskog sabora je tu osobu izabrati ili ne izabrati", ocijenio je.  "Pozivam vas da Hrvatski sabor ispuni svoju ustavnu obvezu te da se očituje o mom prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske", poručio je saborskim zastupnicama i zastupnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!