Oporba pozdravila produljenje roka za korištenje novca Europskog fonda solidarnosti

17.02.2022.

14:42

Autor: HRT/Hina

Petrinja

Petrinja

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Saborska oporba pozdravila je u četvrtak produljenje roka do lipnja 2023. za korištenje sredstva iz Europskog fonda solidarnosti za sanaciju štete od potresa, ali i pozvala vladajuće da se "prime posla".


Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci, objavili su danas premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu.

Ako s produljenjem od godine dana se sredstva ne iskoriste iz Fonda solidarnosti, onda ne samo da Vlada treba letjeti nego se nitko od njih više ne smije vratiti na bilo koju odgovornu poziciju , izjavila je Sandra Benčić (Možemo!).

Ističe da se odmah treba promijeniti način na koji se projekti pripremaju i implementiraju, a ne čekati da dođu sredstva pa tek onda početi pripremati projekte.

Drago mi je da je 'Tante Ursula' dala Plenkoviću dodatni popravni dekanski rok i nadamo se da će na tom roku uspjeti povući što više sredstava , izjavio je Zvonimir Troskot (Most).

- Ovo je odlična vijest, rekla je Anka Mrak-Taritaš (GLAS). 

- Govorila sam da ću se veseliti ako dobijemo produljenje roka. Želim da obnova bude, da se obnove zgrade, da se ta sredstva potroše i želim da grad Zagreb i područje Banovine dobiju novi izgled, dodala je. 

- Prvo se odugovlačilo s kompletnom procedurom, vrlo su se olako odnosili prema svemu tome, apsolutno su bili jasni uvjeti i kriteriji. Mi smo mislili da imamo sve vrijeme ovoga svijeta. Do pravoga problema mi nismo ni došli. A pravi problem je na vratima, odnosno netko to mora napraviti. Nije to izmišljen novac, već stvarni koji se nalazi na računu Minstarstva financija. On se troši i može se isplatiti za radove koji su napravljeni. Da bi se odradio ovaj posao u idućih godinu i pol, mi u ovom trenutku trebamo imati aktivirano 10.000 građevinskih radnika na obnovi. Dakle, problem je - tko će to raditi kako bismo potrošili taj novac? Veselim se što je rok produljen, voljela bih da se to napravi, ali je veliki problem tko će to raditi, ponovila je. 

Stephen Nikola Bartulica
 rekao je da treba pozdraviti to što je rok produljen, budući da je prijetila opasnost da se ne iskoriste sredstva za obnovu. 

- No žalosno je da je premijer morao trošiti svoj politički kapital da bi do toga došlo. Stalno upozoravamo da imamo jednu disfunkcionalnu javnu upravu koja ne odgovara na stvarne potrebe građana. Drugi je problem u samom zakonu koji je loše koncipiran. Mali uspjeh premijera neće to promijeniti. Imamo tri ustanove koje se bave obnovom, umjesto da to bude jedno mjesto. Problemi ostaju, ali mi u Domovinskom pokretu pozdravljamo informaciju što će Hrvatska još dobiti na vremenu, dodao je.

Mirela Ahmetović
(SDP) rekla je da je ono što je vidjela objava na Twitteru Ursule von der Leyen na mogućnost produljenja roka za još godinu dana. SDP već dulje upozorava na to da se rok bliži, a da obnova nije ni počela.

- Nedavno je nešto sitno započeto i ne možemo još uvijek to nazvati obnovom u pravom smislu. U svakom slučaju, ovo je dobra vijest za Hrvatsku i Andreja Plenkovića jer ako se rok ne produlji, to bi bio potpuni fijasko Plenkovićeve vlade po pitanju obnove. Obnova je danas problem broj jedan u Hrvatskoj. Moram reći da nije ni trebalo doći do situacije za produljenje roka, nego zbog pomanjkanja volje Vlade da učini nešto za građane koji su se našli u takvoj situaciji, našli smo se u situaciji da moramo moliti, kumiti i plakati pred Europskom komisijom da nas spasi. Upravo ovom najavom EK spašava hrvatske građane koji su, nažalost, i u ovom pogledu, ali i u pogledu mnogih drugih stvari jedino u rukama spasenja Europske komisije, s obzirom na Vladu kakvu imamo, izjavila je Ahmetović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!