"Rekla je da smo u ratu s Rusijom. Nisam znao. Možda Njemačka jest"

26.01.2023.

17:17

Autor: HRT

Predsjednik RH Zoran Milanović

Predsjednik RH Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Nakon posjeta tvrtki AD Plastik predsjednik RH Zoran Milanović komentirao je slanje njemačkih i američkih tenkova Ukrajini. Ponovio je kako je rekao da rat u Ukrajini neće prestati dok Moskva i Washington ne dogovore njegov završetak. 

- Nadam se da traju nekakvi razgovori u kojima nitko neće pitati, ne Zagreb, nego ni Berlin, ni Pariz, ni Bruxelles. Ili ih uopće neće biti pa ćemo lagano prema trećem svjetskom ratu za koji neki misle da je već počeo, a ja sam zasad suzdržan, kazao je Milanović.

Dodao je da nije dovoljno stručan da bi odgovorio kakav će utjecaj na to imati tenkovi Leopard. 

Ponovio je da je protiv hrvatske vojne pomoći Ukrajini. 

U ratu smo s Rusijom? Stvarno? Nisam znao

- Prije tjedan dana sam citirao ukrajinskog ministra obrane koji je rekao da je to "proxy" rat, preko posrednika, u kojem Ukrajina daje glave, a Amerikanci i Zapad oružje. Ponovio sam njegove riječi, to nisu moje riječi. Onda smo nekoliko dana slušali HDZ-ova korumpirana piskarala u handžar medijima i nekoliko ljudi koje ništa ne znaju kako je mene Lavrov pohvalio. No prođe nekoliko dana i njemačka ministrica vanjskih poslova u Strasbourgu kaže kako moramo biti jedinstveni jer smo u ratu s Rusijom. Stvarno? Nisam znao da smo u ratu s Rusijom. Možda je Njemačka. Sretno ovaj put, da završi bolje nego prije 70 godina, kazao je.

"Ne preko hrvatske grbače!"

- Mi nismo u ratu ni s kime. Očekujem da nju pohvali Lavrov, da se od nje ograde svi hrvatski europarlamentarci, političari i piskarala u handžar mediji. Očekujem da joj Putin dodijeli orden Suvorova, Lavrov zaprosi, a da im Radman bude kum, kazao je Milanović. 

- Ne znam kako će tenkovi pomoći Ukrajini, a možda izgore kao i oni koji su izgorjeli u Iraku, Saudijskoj Arabiji. A možda dođu do Krima, ali bez Hrvatske i bez hrvatske legije, crne ili zelene, bilo kakve kod Staljingrada. To nećemo gledati i molim da to svi ozbiljno shvate. Ja ću koliko mogu na takav način govoriti i apelirati, naglasio je.

- Oni koji se žele dopasti zbog dva-tri posla i karijera u Bruxellesu, neka to samo nastave, ali ne preko hrvatske grbače. Pozdrav svim kritičarima i dao Bog da ih Lavrov pohvali, zaključio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!