Zbog Lavrove izjave burno na hrvatskoj političkoj sceni

19.01.2023.

19:29

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zbog Lavrove izjave burno na hrvatskoj političkoj sceni

Zbog Lavrove izjave burno na hrvatskoj političkoj sceni

Foto: - / REUTERS

Nakon lavine negativnih reakcija zbog pohvale koje je na njegov račun uputio Sergej Lavrov, predsjednik Milanović tvrdi da ne zna što ruski ministar vanjskih poslova time želi postići. Oštre kritike predsjedniku je uputio premijer Plenković, a reakcija u Saboru nije nedostajalo ni danas.

Izravna i iskrena - tim je riječima predsjednikovu izjavu o ratu jučer ocijenio ruski šef diplomacije.

- Što Lavrov s tim misli postići, ne znam. Mene se to ne tiče, ja sam ga upoznao jednom i razgovarali smo pola sata. Bio sam prema njemu hladan, kao i uvijek u odnosima s Rusima. I treba biti oprezan, za razliku od našeg Grlenca, koji mu je 17.siječnja 2022., dakle, ovaj što ga rođena mater ne razumije i ćaća kad govori, je otišao Lavrovu u Moskvu ničim izazvan, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

- Kao nekakav križanac Orfeja i gejše i da na liri pjevuši ruske pjesmice, dodao je. 

Premijer uzvraća i tvrdi da su predsjednikova stajališta - nebulozna.

- On godinu dana cijelo vrijeme zastupa proruska stajališta, prepun razumijevanja za stav Moskve. Ide to činiti samostalno, bez ikakvih konzultacija s Vladom, a nama navodno spočitava da mi radimo nekakve iskorake koji bi bili van nekakvoga normalnoga, razumnoga vanjskopolitičkog stava Hrvatske, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

- To je jedna štetočinska politika za međunarodni položaj Hrvatske, o kojem ja govorim stalno, koji smo vidjeli na nizu primjera, dodao je.

Tvrdi premijer i da je dio oporbe neglasavši za vojnu pomoć Ukrajini pokazao da je pod predsjednikovim utjecajem, što naziva reputacijskom štetom. Slične poruke i u sabornici.

video thumb

- Čestitam gospodinu Milanoviću što je još jednom uspio doći u ruske medije i što ga je ruski državni vrh još jednom pohvalio, rekao je saborski zastupnik HDS-a Hrvoje Zekanović.

- Čestitam i hrvatskoj oporbi jer su uspjeli također postati miljenici Vladimira Putina, kazao je.

- Oporba definitivno ne glasa po ničijem naređenju niti po ničijoj želji. Zna se tko glasa. 76 zastupnika glasa po nečijem naređenju, dodao je Željko Pavić, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

- Vaša teza da smo mi pod nekakvim direktnim utjecajem Putina i ne znam koga, mislim, meni se stvarno gadi. Ne možete tako govoriti i skockajte se malo, istaknula je Andreja Marić, Klub zastupnika SDP-a.

- Možete govoriti što god hoćete, ali to će vas pratiti vaš cijeli život, istaknuo je Zekanović.

Ispod radara nije prošla ni današnja predsjednikova izjava.

- Možemo vidjeti određeno strahopoštovanje, određeni respekt gospodina Milanovića prema ruskim dužnosnicima, rekao je Damir Habijan, Klub zastupnika HDZ-a.

- Osim Sjeverne Koreje, Bjelorusije, Nikaragve, ne postoji niti jedna zemlja koja podržava ovakve izjave, dodao je.

Oporba je, pak, odgovarala na kritike zbog neizglasavanja vojne pomoći Ukrajini.

- Jasno je svima da su izbori blizu i da će vam Ukrajina biti jedan od glavnih mitraljeza, poručila je Urša Raukar-Gamulin, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

- Meni se čini da ove kolege, koje danas nas kao oporbu prozivaju, izgleda, poštuju samo statut HDZ-a i ništa više, naglasila je Ružica Vukovac, Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku.

Nije manjkalo ni reakcija na izjavu Sergeja Lavrova.

- Ahhh! Volio bih da predsjednik Republike Hrvatske, kao što on to često sam ističe, ne služi nikome kao sredstvo, dodao je Milorad Pupovac, Klub zastupnika SDSS-a.

Priča je ovo čiji nastavci očito tek slijede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!