Renato Petek o pozadini uhićenja zbog Adventa: "Kod Mohenskog su svi morali na ćevape"

13:20 / 01.07.2021.

Autor: Studio 4/HTV

Renato Petek u Studiju 4 HTV-a

Renato Petek u Studiju 4 HTV-a

Foto: HTV / IMS

Renato Petek, zastupnik u Zagrebačkoj gradskoj skupštini, gostujući u Studiju 4 HTV-a jutros, iznio je neke detalje koji objašnjavaju pozadinu pojedinih privođenja, primjerice onog Denisa Mohenskog i Ane Stavljenić-Rukavine.

Kod Mohenskog na ćevape

- Znamo na koji način se dodjeljivao prostor raznih trgova poduzetnicima, ljudima koji su bili bliski tadašnjem gradonačelniku. Oni su imali sustav, način na koji su dodjeljivali javi prostor i organizirali na njemu različite događaje, počeo je Petek.


Događaji su, podsjeća, bili organizirani na raznim trgovima, ne samo na Trgu bana Jelačića.


- Vi onda iznajmite kućice koje možete dobiti, što za ugostiteljstvo ili za neku drugu potrebu, i kao organizator imate mogućnost davati ih za određeni iznos tijekom trajanja tog događanja. Takvih je situacija bilo jako puno. Govorilo se i o tome da su oni koji su uzeli kućice po ogromnim cijenama morali od određenog dobavljača čak uzimati ili suhomesnate proizvode ili pića, ili drugo što im je bilo potrebno da bi radili na tom mjestu. To je sve bilo pomno organizirano. Gospodin Mohenski koji je uhićen, on ima jedan svoj mali restoran na Trešnjevci, kod njega su svi morali dolaziti, oni su to tako rekli, "na ćevape", da bi se s njime dogovorili koju će kućicu dobiti. To je sve, tvrde neki, bilo u dogovoru s gradonačelnikom, tko će dobiti koju poziciju, jer o tome vam ovisi određen prihod, rekao je Petek, dodavši da bi oni koji su bili na istaknutom mjestu vjerojatno imali više prometa u odnosu na one druge, pa je i kućica bila nešto skuplja.


- Više je bilo tih manifestacija, mi smo tada ukazali da želimo da se ide u javne natječaje, da Grad uprihoduje sve ono što bi mogao uprihodovati od davanja tog javnog prostora kojim upravlja sam grad. Tu je pitanje i Povjerenstva i na koji način se to dodjeljivalo, nastavlja. 


Točno je, kaže, ono što je Davor Filipović (HDZ), zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, rekao jutros, također u Studiju 4 HTV-a - kako je dio određivanja adventskih kućica uvijek bio u domeni pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, kao i realizacija svih gradskih projekata. Petek na to međutim odgovara i sljedeće:


- Mi kao zastupnici ipak imamo neke ovlasti. Možemo zastupati građane, možemo tražiti od gradonačelnika i izvještaje. 


Tražili su, kaže, izvještaj u Skupštini, kao i da gradonačelnik dođe pred zastupnike i odgovara na pitanja - po kojem modelu se radi, koliki su prihodi, koliki bi oni mogli biti kada bi to sami radili.


- Niti jedan zastupnik HDZ-a niti stranke Bandić Milan 365 nije digao ruku da se rasvijetli tadašnja situacija, rekao je Petek jutros u Studiju 4 HTV-a.


Pod pritiskom je, kaže, došlo do nekih promjena:


- Gradonačelnik (Bandić, op.a.) je poslije toga donio odluku da Velesajam određuje kako će se dalje funkcionirati, što se tiče tih festivala, ali opet se ništa posebno nije dogodilo sve do promjene vlasti. Jučer je gradonačelnik Tomašević objasnio da je promijenio članove Povjerenstva koji odlučuje kako se dodjeljuju javne površine i kako se one mogu koristiti.


Znakovitim smatra, kaže, to što se sve odvija tek nakon što je bivši gradonačelnik preminuo.


- Nekako je uobičajeno već u Hrvatskoj da se ide s uhićenjima prema onim ljudima koji su izgubili vlast, koji više nisu bitni u političkom životu i onda se nekako raspetljavaju neke životne situacije. Mi smo u Skupštini još u prosincu 2019. godine htjeli izglasati zaključak da se raspetlja priča o Adventu, tražili smo i objašnjenje zbog čega se na taj način dodjeljuju te kućice bez natječaja, utvrdili smo da je gubitak samo po jednom prosincu mjesecu u gradskoj blagajni oko 10 milijuna kuna u odnosu na tržište i ono što smo tada znali, no tada su HDZ i stranka Bandić Milan 365 odbili da se gradonačelnik obveže da dostavi izvještaj Gradskoj skupštini i javnosti. Dakle, u tom trenutku su zaštitili sve što se tada odvijalo i ništa se nije događalo punih dvije i pol godine, kaže Petek i dodaje kako im je pokojni gradonačelnik, kada su tražili da se u Skupštini raspravlja o tome, rekao da su zavidni i nemaju informacije.

U jučerašnjoj akciji privedena je i Ana Stavljenić-Rukavina, navodno vezano uz afere oko bolnice Srebrnjak. Petek iznosi svoja saznanja i o pozadini toga:

- Što se tiče Srebrnjaka, to je direktna ingerencija Grada Zagreba nad tom dječjom bolnicom. Mi smo imali nekoliko rasprava na tu temu, dolazio je na rasprave o tome i gospodin Nogalo koji je tada već bio smijenjen. VD pročelnika koja je bila donedavno ga je optužila da je radio protuzakonito i zbog toga je bio smijenjen. Mi smo tražili argumente o tome, oni su postavili gospođu Stavljenić- Rukavina  da upravlja sustavom i da raspiše novi javni natječaj kako bi se izabrao novi ravnatelj. Očito je to sada točka oko koje je i ona bila uhićena, kaže Petek.

No u pozadini su bile dvije stvari, nastavlja.

- Jedna se odnosila na upravljanje velikim EU projektom koji je vodio Srebrnjak, radi se o izgradnji dodatnih kapaciteta, o potpuno novoj vrijednosti koja bi bila značajna za cijelu RH, od 60 milijuna eura. Dakle, tko će upravljati tim novcem, kako će se on utrošiti. A drugo se nadovezuje na Žičaru. Međupostaja Brestovac kojom također upravlja Srebrnjak, bivša stara plućna bolnica na Sljemenu je također bila vjerojatno u igri kako bi se možda tamo dogodilo javno-privatno partnerstvo i izgradio neki hotel, tako se tada razgovaralo. Pa je očito gospodin Nogalo u tom trenutku smetao i bio zbog toga smijenjen, kaže Petek.

Evo što nam je Boro Nogalo jučer rekao nakon Uskokovih uhićenja:

Peternel: Bismo li o ovome govorili da Bandić danas ima parlamentarnu većinu?


Igor Peternel, potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba iz Domovinskog pokreta također je gostovao u Studiju 4. Kaže da je bitno da se sve rasplete do kraja i dobije pravosudni pravorijek. Drugo je pitanje, kaže, pitanje "tajminga".


- Kod nas se ovakve stvari događaju jedino onda kada se izgubi vlast. Veliko je pitanje bismo li mi danas u ovoj emisiji govorili o ovoj temi da o gospodinu Bandiću danas ovisi parlamentarna većina. Da parlamentarna većina ovisi o žetončićima Milana Bandića, sasvim sigurno se to ne bi odrađivalo, dodaje.

Početak obračuna s Bandićevim ljudima

Na pitanje je li ovo početak kraja Bandićeve hobotnice kako pišu neki mediji i olakšavaju li ova uhićenja budući rad gradonačelnika Tomaševića, s obzirom na to da se nakon što je dobio na izborima dosta govorilo i o njegovoj osobnoj sigurnosti, Peternel odgovara:


- To je sasvim sigurno početak obračuna s Bandićevim ljudima. Naravno, to politički olakšava gospodinu Tomaševiću i situaciju da lakše kadrovira, da se lakše riješi pročelnika koji mu smetaju zbog prirode njihovog mandata, s obzirom na to da oni nisu dužnosnici nego službenici koji su primljeni, barem fiktivno, preko javnog natječaja i imaju svoje mandate, to njemu otežava operativni dio posla. I naravno, olakšava mu kadroviranje u onom dijelu u kojem gradonačelnik zapravo ne bi trebao kadrovirati, a u tom smislu same te akcije pravosudnih tijela mu omogućavaju da lakše zavlada sustavom, ocjenjuje Peternel.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!