07:00 / 28.09.2021.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Regionalni dnevnik /IMS/HRT

Lokalne namirnice sve se više traže i nude

Kornatski chef promovira izvorne dalmatinske okuse

Kornatski chef promovira izvorne dalmatinske okuse

Foto: HTV / HRT

Promovirati, predstaviti i očuvati lokalne namirnice - želja je to velikog broj kuhara i u Šibensko-kninskoj županiji. Gosti traže svježe i autohtono. Koristi od toga imaju i poljoprivrednici i ribari, koji putem restorana plasiraju svoje proizvode.


Izvorni dalmatinski okusi! Njih kornatski šef promovira i prilagođava 21. stoljeću, a jelovnik mu pišu i lokalni ribari. 


- Donesu "daily catch".  Ovaj kovač je prije pola sata bio u moru, kaže glavni kuhar i vlasnik konobe na Kornatu Ante Božikov.


Kulinarska mu je filozofija: ništa se ne baca, treba iskoristiti sve.


- Imamo ikru od kovača koju čistimo. Radimo noklice, njoke, žličnjake, kako hoćete.  Umjesto griza stavljamo ikru od kovača, kaže Božikov.


Na 'brzom biranju' ima i male lokalne proizvođače. Jer domaće je domaće! A vežu se na Kornat gosti koji ne važu svaku kunu.


- Turizam je bitan jer potiče ruralnu proizvodnju, OPG-ove. Inače je trend u svijetu svježa namirnica, lokalna namirnica, kolko god je moguće.  Da se zna da je identitet lokalnog kraja. To vrijedi i za vina i za hranu, dodaje Božikov.


Lanac "od njive, pa tako i one modre - do stola" pomaže uspostaviti Šibensko-kninska županija. I putem projekta Okusi.


- Jednostavno smo željeli pomoć poljoprivrednicima da budu vidljiviji. Da i sami ugostitelji shvate koji je tu potencijal, kazala je Višnja Marasović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije.Jezerani se drže one: dobar domaćin ugađa gostu. Kojemu je važno da se gosti svježim namirnicama.


Rezerviraju stolove gurmani čim vide dobre komade.


- Već sam rekao društvu - ovu ribu večeras moramo kušati. Nevjerojatno je da je još jutros plivala u moru, rekao je Thomas Mathelart, gost iz Belgije.


- Tunu sami lovimo, imamo ajkat. Odlučili smo otvoriti restoran s kojim ćemo raditi samo ono što imamo od dnevnog ulova i ulova ostalih jezerskih ribara, rekao je Roko Pavlić, glavni kuhari i vlasnik restorana u Jezerima.


Lokalno pod zubima - vatromet je okusa i mirisa. Hvale nam tako kuhinju gosti.


-  Kuhari su ovdje pravi majstori - i znaju kako domaću namirnicu najbolje pripremiti. Zato je lokalno najbolje, kaže Dalibor Ivančić, gost iz Njemačke.


Svijet je naše enogastroadute prepoznao. Odavno. Ali na staroj se slavi ne živi, kažu oni koji lokalno predstavljaju, promiču i čuvaju. Pa daju sve od sebe, jer - zna se - gastronomski hedonisti zahtjevni su gosti! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!