Rezultati istrage: U letjelici je bila aviobomba, nakon udara došlo do eksplozije

13.04.2022.

13:43

Autor: Margareta Jozinović Vuković/HRT/IMS/Hina

Bespilotna letjelica

Bespilotna letjelica

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je rezultate dosad obavljenih izvida u vezi s padom bespilotne letjelice, koja se prije više od mjesec dana srušila u Zagrebu. Dosad je objavljen niz različitih informacija što je često izazivalo polemike u političkom vrhu, između predsjednika s jedne te premijera i ministra obrane s druge strane. Evo pojedinosti.


Nakon više od mjesec dana stigli su rezultati dosadašnjih izvida. Potvrđeno je - vojna sovjetska bespilotna letjelica bila je naoružana.

Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvo za potporu OS RH bojnik Mile Tomić naveo je kako su na mjestu pada drona pronađeni ostaci avio-bombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio avio-bombe.

Iz Centra za forenzična isptivanja kažu kako u njoj nema tragova vojnih eksploziva.

- Nedvojbeno je da je prilikom pada letjelice nakon njezinog udara o tlo došlo do eksplozije uslijed aktiviranja improviziranog eksplozivnog sredstva koje je sačinjavalo tijelo aviobombe s upaljačem 350 F i eksplozivne tvari koja ne pripada skupini tradicionalnih vojnih niti privrednih eksploziva, rekla je Ivana Bačić, glavni vještak za požare i eksplozije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić".

Uzrok pada letjelice je u narušenoj mehaničkoj vezi između nje i padobrana.

- Povjerenstvo je zaključilo da je uzrok pada narušen slijed automatskog slijetanja u dijelu kod aktiviranja glavnog padobrana, rekao je brigadir Mario Počinok, glavni vojni zrakoplovni istražitelj, čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

Događaj je kvalificiran kao teško kazneno djelo. Okolnosti pada, ali i tko je lansirao letjelicu još se istražuje.

- Mogu reći ono što piše u mišljenju vještaka - da jesu postojale između ostalog žuta i plava boja. Na osnovu toga ne možemo donositi nikakve konkretne zaključke, ta pitanja jesu vezana uz ovaj dio izvida koji još uvijek traje, a koji se tiče porijekla letjelice, rekao je Jurica Ilić, županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Materijalna šteta nastala zbog pada procijenjuje se na 600 tisuća kuna.

Vidović: O padu drona ništa neočekivano novo, nije utvrđeno 120 niti 40 kg eksploziva

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović izjavio je u srijedu da se ništa neočekivano novo nije saznalo u obraćanju javnosti Županijskog državnog odvjetništva o padu drona, ocijenivši iznenađujućim da nije utvrđeno postojanje 120 niti 40 kilograma eksploziva, već neka nedefinirana tvar.

Tu nije bilo ništa neočekivano novo od onoga što se već nije čulo u javnosti. S ovim podacima sam upoznat još na sastanku Odbora kada smo tražili informacije o padu drona, rekao je Vidović za Hinu upitan za komentar informacija ŽDO-a o padu bespilotne letjelice na zagrebačkom Jarunu.

Donekle iznenađujućim ocijenio je da se očevidom utvrdilo kako se ne radi ni o 120 niti o 40 kilograma eksploziva, o čemu se govorilo, već o nekakvoj nedefiniranoj tvari organskog porijekla koja je bila "upakirana u tu nazovimo bombu".

Vidović je ustvrdio kako je najbitnije da se takvo što više ne dogodi, istaknuvši da se više ne smije ponoviti da nas je to uhvatilo - kao NATO i RH, "donekle na spavanju". "Ne smijemo više dopustiti ugrozu naših građana. Ovakvi incidenti se ne smiju ponavljati", poručio je i dodao da su iz tog događaja NATO i hrvatske Oružane snage izvukli pouku.

Naglasio je kako sada nije toliko bitno je li u dronu bila bomba ili ne, jer je sam dron takve veličine sam po sebi ugroza.

- Bitno je da, nasreću, nitko nije poginuo i da nije došlo do značajnije štete, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!