Je li letjelica bila naoružana ili ne? Premijer demantirao šefa NATO-a

15.03.2022.

19:35

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Izvlačenje letjelice

Izvlačenje letjelice

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Još se čekaju rezultati istrage o besposadnoj letjelici koja se u četvrtak srušila u Zagrebu. I dok je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da letjelica nije nosila oružje, premijer Plenković danas je ponovio da je u njoj bio eksploziv.

U sjedištu NATO-a glavni tajnik na upit novinara osvrnuo se na pad drona u Zagrebu.

- Pratimo i incident koji je završio padom drona u Hrvatskoj. Indikacije koje dosad imamo glede pada drona malo van Zagrebu je da to nije bio oružani napad, nije bio naoružani dron, ali je pokazao da što je više vojnih aktivnosti u zraku s dronovima i zrakoplovima to je veći rizik za incidente. Moramo zato biti iznimno budni, poručio je Jens Stoltenberg, glavnik tajnik NATO-a.

Pritom je i pogriješio - jer letjelica je pala u samome gradu.

Premijer nakon ovoga kaže - Stoltenberg ima informacije od prije nekoliko dana. Poslat će mu novo pismo i obavjestiti ga te druge partnere o onome što je otkriveno.

- Ne znam uopće zašto je glavni tajnik NATO-a danas odgovarao na pitanja ako nije imao zadnju informaciju, rekao je premijer Andrej Plenković.

I ponavlja.

- Nije bila unarmed nego je bila naoružana, to znamo sada, to se nije znalo u četvrtak, možda se nije znalo u petak, ali zna se sada. Ovo su tragovi bombe, eksploziva koji je pronađen. Važno je da javnost ovo vidi i da shvatimo o čemu se radi radi ozbiljnosti situacije, rekao je.

Zbog ukrajinske krize i pada letjelice razgovarao je i s američkim državnim tajnikom, koji je izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu, ali i spremnost da Amerika pomogne u zaštiti našeg neba.

Tijekom dana s ministrom Banožićem, admiralom Hranjom i savjetnikom Krstičevićem premijer je posjetio francuski nosač zrakoplova koji zajedno s američkim i grčkim sudjeluju u operaciji NATO-a "Plemeniti štit".

- Ujedno oni su uključeni u operacije kontrole u BiH, a ovih dana proveli su i vježbe s MiG- 21 HRZ-a i na taj način učvrstili strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske, rekao je Plenković.

Pa su nebo iznad Hrvatske danas preletali francuski Rafali i hrvatski MIG-ovi.

Dio je to aktivnosti dogovoren s francuskim predsjednikom - čime je poslana poruka sigurnosti. Sutra u Hrvatsku stižu i dva američka 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!