Riječka ulaganja

20:47 / 20.05.2022.

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Riječka ulaganja

Riječka ulaganja

Foto: Dnevnik / HRT

Njemačka grupacija Lürssen, specijalizirana za projektiranje i proizvodnju luksuznih megajahti, u Rijeci je otvorila inženjerski centar. U njemu će se razvijati ideje i dizajnirati neka od najsuvremenijih i najskupljih plovila na svijetu. Nakon inženjerskog centra, njemačka grupacija najavljuje i daljnja ulaganja.

 Otkako je prije dvije godine ušao na hrvatsko tržište, njemački Lürssen postao je jedno od najčešće spominjanih imena na Kvarneru kada je riječ o investicijama.

Najprije je postao većinski vlasnik najvećeg opatijskog lanca hotela - Liburnija Rivijera hotela, a onda Rijeku odabrao kao centar izvrsnosti za razvoj i projektiranje plovila.

- Grad je ovo u kojem smo pronašli visoko motivirane i kvalitetne zaposlenike. Upravo ovdje vidimo veliki potencijal po pitanju inženjerstva, ali i razvoja turizma, rekao je Peter Lürsen, suvlasnik Lürssen grupe.

Na projektima koji predstavljaju budućnost maritimne industrije već radi stotinjak hrvatskih stručnjaka. 

- Naši ljudi ne idu van, ostaju ovdje i rade poslove visoke dodane vrijednosti u internacionalnim timovima i smatramo da je to velika stvar za naš kraj, govori Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner. 

A iz uredskih prostorija pogled pada na još jednu kapitalnu investiciju. U suradnji s ACI-jem radi se na izgradnji nautičke luke, vrijedne više od 360 milijuna kuna.  

- Značajna su to ulaganja i svakako će utjecati i na kvalitetu nautičke ponude u Hrvatskoj. Mi smo to već zacrtali kroz samu strategiju razvoja održivog turizma, naglašava Nikolina Brnjac, ministrica turizma. 

Investicije se dočekuju širom otvorenih ruku. 

- U narednih pet godina promijenit će se lice grada naročito kada ga se gleda s mora. Shvatimo ovo ulaganje kao ulaganje u visokoobrazovane ljude, tako da je to definitivno nešto dobro što se događa u Rijeci, istaknuo je Marko Filipović, riječki gradonačelnik.

I neka se stvari pomaknu s mrtve točke, jer primjerice, samo o gradnji marine u središtu grada i transformaciji Rijeke građani su slušali više desetljeća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!