12:38 / 30.04.2022.

Autor: Jelena Tomac/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Riječku tržnicu Trip Advisor svrstao među deset najprivlačnijih znamenitosti za razgledavanje

Riječku tržnicu Trip Advisor svrstao među deset najprivlačnijih znamenitosti za razgledavanje

Riječku tržnicu Trip Advisor svrstao među deset najprivlačnijih znamenitosti za razgledavanje

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Rijeka je posljednjih godina sve poznatija kao urbano turističko odredište pa privlači sve više posjetitelja. Jedna od omiljenih lokacija riječka je tržnica, koju je poznati turistički portal Trip Advisor svrstao među deset najprivlačnijih znamenitosti za razgledavanje u Rijeci.

Šarenilo boja, okusa i mirisa - riječka tržnica, placa, pjaca - omiljeno odredište brojnih Riječana, ali i sve većeg broja turista. Nezaobilazna im je postaja - ribarnica.

- Uvijek, cijelo ljeto, već su sad bili za Uskrs i dođu cijelo ljeto. Kupe trilje, lignje ako ima. Riječka ribarnica svima se sviđa, i izgledom i ponudom ribe, rekla je Anka Matešić, prodavačica.

Riba i morski plodovi nekoć su se prodavali na otvorenom, a u drugoj polovini 19. stoljeća izgrađena je prva ribarnica. Ova ribarnica u kojoj se sada nalazimo i gdje danas volimo kupovati ribu, izgrađena je davne 1916. Djelo je ahitekta Carla Pergolija.

- Pergoli je naklonost bečkoj secesiji istaknuo u uređenju unutrašnjosti ove građevine, vrlo je zanimljiva činjenica da je ova građevina već tada imala električnu energiju, rekla je Marta Polić, Odjel za odnose s javnošću Rijeka plusa.

Riječka tržnica, koja uz ribarnicu obuhvaća i dva paviljona prepoznatljive zelene boje, zaštićeni je spomenik kulture. Turistički vodiči često ga uključuju u vođene ture Rijekom.

- Zbog arhitekture, ljepote boja, zbog šušura. Ono što kažu Nijemci - landum noite - upoznati zemlju, ljude, ovo je realno mjesto gdje se može doživjeti građanstvo, ljudi, razmjenjuju se recepti, čuju se svakakvi zvukovi, kaže Livio Karavanić, turistički vodič.

Atmosfera na koju se rijetko nailazi u nekoj drugoj trgovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!