Metsola za HRT: Golem uspjeh, ne samo za Hrvatsku nego i za EU

20.06.2023.

19:28

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/P.F./HRT

Roberta Metsola

Roberta Metsola

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu posjeta našoj zemlji i desete godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola dala je intervju za HRT. 

S Robertom Metsolom je razgovarala novinarka Zrinka Grancarić.

● Hrvatska je u EU-u 10 godina. Što mislite, koliko je napredovala?

- Članstvo u EU-u iznimno snažno mijenja zemlju. Ovdje je to opipljivo: gospodarski, iz sigurnosne perspektive. Vidimo uspjeh bez presedana. Zemlja članica istoga se dana pridružila Schengenu i eurozoni. Jako smo optimistični i pozdravljamo golem napredak kada je riječ o prihodima i stopi nezaposlenosti. Možemo reći da je to golem uspjeh, ne samo za Hrvatsku nego i za EU.

Gdje bismo se trebali više potruditi?

- Rekla bih da trebate biti glasniji kada je riječ o zakonima koji bi mogli disproporcionalno utjecati na Hrvatsku. Nekim se prijedlozima možemo pozabaviti prije, naprimjer, kada je riječ o migraciji, okolišu, digitalnoj preobrazbi, ulaganju u obnovljivu energiju. Kolika je konkurentnost Hrvatske? Već stojite jako dobro, ali možete biti još bolji. Javite se ranije kada vidite da postoji  prijedlog zakona na koji bi se moglo ranije utjecati.

● Hrvatska je i dalje najmlađa članica. Katkada se čini da ne postoji prevelika politička volja za širenje na zapadni Balkan. Koliko je zapadni Balkan važan u planovima EU-a?

- Važan je, ali trebao bi biti i važniji. Ako postoji nešto što smo čuli od svih naših zemalja zapadnog Balkana, prijatelja i partnera, to je da ne zaboravimo na zapadni Balkan nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata. To su zemlje koje Europu smatraju svojim domom. Kada govorimo o proširenju, posebno sada, u veoma nesigurnoj, prevrtljivoj geopolitičkoj situaciji. Vidimo kako smo se morali potpuno odvojiti od Rusije, u usporedbi s položajem u kojem smo bili 24. veljače 2022. Te bi nam zemlje mogle biti ne samo partneri, nego bi pridonosile i na sigurnosnom planu. Dakle, kada govorimo o proširenju, to nije samo gospodarski blok, to nije skupina zemalja koje međusobno trguju. Te zemlje okupljaju zajedničke vrijednosti, europska perspektiva, mlađi naraštaj koji želi poboljšati kvalitetu života. A tu je i naša zajednička sigurnost. To nam jamči samo proširenje. Moramo poduzeti hrabre i vizionarske korake.

● Idemo na gospodarstvo. Njemačkoj prijeti recesija. Bojite li se posljedica na gospodarstvo EU-a?

- U Parlamentu smo jako zabrinuti, ne samo zbog previsokih stopa inflacije. Zbog toga je pala vrijednost imovine, kuća, stanova, mirovina. To zabrinjava naše građane pa se moramo pobrinuti da ublažimo socijalne i gospodarske posljedice, ne samo u teškom oporavku poslije pandemije nego i kada je riječ o ranjivosti zbog rata. Kako se možemo pozabaviti time? Parlament želi reviziju višegodišnjeg financijskog okvira. Trebamo financijsku infrastrukturu koja može ispunjavati ciljeve. Ako to nemamo, nismo iskreni prema građanima. Članstvo u EU-u pruža vam toliko mogućnosti. No postoje financijska ograničenja, moramo povećati kamatne stope, moramo otplatiti dugove. Očekuje nas jako teško razdoblje. Morat ćemo biti hrabri i ujedinjeni donositi odluke. Istodobno ne smijemo krenuti putem protekcionizma. Bit će teško postići ravnotežu.

● Ljudi će moći reći što misle za godinu dana, na izborima u lipnju 2024. Sami ste rekli da trebamo reforme. Ne možemo se bojati promjene. Kakve promjene treba EU?

- Upravo smo govorili o proširenju. EU s 27 članica nije spreman za 32 ili 33 članice. Drugo, kako ćemo se pobrinuti da odluke koje donosimo na europskoj razini zažive, da ih prenesemo na lokalnu i nacionalnu razinu? Često slušamo o distanci između članica i Bruxellesa i Strasbourga. Zato sam ovdje. Želim slušati i te poruke pretočiti u kampanju za europske izbore sljedeće godine između 6 i 9. lipnja. Ovo poručujem svima koji nas gledaju. Glasujte. Inače vam se možda neće svidjeti što imate. Onda nećete htjeti graditi na donesenim odlukama. Zato moramo biti hrabri. To je izvor promjene. U Europi postoje sile koje bi htjele uništiti naš projekt, koje ne žele jedinstvo koje smo stvorili: u sankcijama, oko Ukrajine. Podupiremo ukrajinske kolege, partnere iz Moldavije. Zalažemo se za integraciju zapadnog Balkana u EU. Tu moramo biti hrabri. Morat ćemo donijeti mnogo teških odluka. Ali mislim da to možemo. Imamo godinu dana. Poslije ćemo imati novu Europu. Nadam se da će ići u pozitivnom smjeru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!