Roditelji odgojitelji ne uzmiču, Grad ostaje pri svome

14:22 / 30.11.2021.

Autor: HRT

Ana Marija Berbić Lacko i Joško Klisović

Ana Marija Berbić Lacko i Joško Klisović

Foto: HTV / HRT

Predstavnici Hrvatske udruge roditelja odgojitelja te dviju inicijativa koje se zauzimaju za opstanak mjere roditelj odgojitelj sastali su se s predsjednikom zagrebačke skupštine Joškom Klisovićem. On je najavio podnošenje amandmana kojim bi se ublažile posljedice ukidanja te mjere, a roditelji najavljuju nastavak borbe i nove prosvjede već u subotu.


- I dalje inzisitramo da se ovaj nacrt prijedloga izmjene odluke, koji vodi ka ukidanju, povuče iz procedure. Dakle, nakon javnog savjetovanja da ne dođe na dnevni red u Skupštinu, rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica udruge HURO.

- Naš amandman će biti usmjeren na to da se povećaju sredstva za iznajmljivanje poslovnih prostora koji bi se pretvorili u vrtiće i zapošljavanje novih teta odgojiteljica koje bi vodile brigu o djeci kako bi kapacitete koje trenutno imamo u gradu Zagrebu povećali, rekao je Joško Klisović, predsjednik Skupštine grada Zagreba.

Klisović je važnim ocijenio da su na sastanku svi zajedno shvatili "da nije samo Grad taj koji treba, može, mora na svojim leđima nositi natalitetnu i demografsku politiku nego da tu postoji i nacionalna razina, Vlada i određeni resori u Vladi koji se time bave".

Odvjetnik Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Marko Fak novinarima je izjavio kako smatraju da ih je predsjednik Gradske skupštine razumio jer je najavio amandmane na ovu mjeru preko Kluba SDP-a. Fak je rekao kako će pratiti razvoj situacije, a s Klisovićem su dogovorili da će biti u kontaktu vezano za tu mjeru sve do odluke Skupštine. Na pitanje hoće li biti zadovoljni samo s amandmanima, odgovorio je kako će vidjeti u kojem će smjeru amandmani ići i koji će biti njihov sadržaj.

- Svaki pomak s obzirom na sadašnju situaciju je definitivno pomak na bolje. Ukoliko bi SDP, koalicijski partner platforme Možemo!, mogao utjecati na to da se ta mjera malo modificira, a može s obzirom da čini većinu u Gradskoj skupštini, to bi nas sve i zadovoljilo, poručio je Fak.

U subotu prosvjed

Organizatorica Inicijative "Djeca su budućnost" Ljiljana Dragić najavila je da nastavljaju sa svim svojim aktivnostima te da će se u subotu ispred Gradske uprave održati veliki prosvjed kojeg su nazvali "Kako je Tomašević ukrao djeci Božić".
Prosvjed je najavila i 9. prosinca, na dan sjednice Gradske skupštine ispred Stare gradske vijećnice.

- Mi se nadamo da ljudi imaju savjest i srce jer tu se radi o 20.000 djece. Znači, to je ono što bi se trebalo sagledati, znači sudbina djece, a ta djeca su budućnost grada, ta djeca će zarađivati za njihove mirovine, poručila je Dragić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!