Roditeljima "palčića" otkazani dogovoreni termini

02.02.2022.

19:40

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/P.F./HRT

Nestašica lijeka Synagis

Nestašica lijeka Synagis

Foto: Dnevnik / HRT

Klinički bolnički centri u Splitu, Rijeci i Osijeku ostali su bez lijeka Synagis, kojega u injekcijama jednom mjesečno moraju dobiti djeca rođena kao nedonoščad. Roditeljima „palčića" otkazani su dogovoreni termini, a bolnice su se obvezale da će problem riješiti za petnaestak dana.

- Naš sin je rođen mjesec i pol dana ranije ,danas ima dva mjeseca i potpunio je zdravo dijete, rekao je Denis Radoš iz Zadra.

Maleni Zadranin Franko kao i sve ostale bebe palčići do travnja, dok traje sezona prehlade i gripe, trebaju dobivati lijek Synagis.

- C
jepivo se dobiva kako bi se izbjegao RSV virus, a sad je njegova sezona. To je virus koji može ostaviti posljedice na respiratorni sustav. Naš sin je dobio dvije doze od pet koje treba dobiti i nije mu uskraćen, ali neki roditeljima je, objasnio je Radoš.

- Ja sam mama prijevremeno rođenog dijeteta i znam koliko je značilo što nismo morali misliti na cjepivo Synagis i koliko je taj lijek zaštitio pluća mog dijeteta. I zato nam je šok u udruzi što se dovela u pitanje količina doze Synagisa, istaknula je Anita Kažimir, Klub roditelja nedonoščadi "Palčić", podružnica Split.

I Splitska i riječka bolnica zalihe su potrošile. No poručuju da će sve napraviti kako bi djeca za 15 -ak dana dobila svoje doze.

- Već smo početkom prosinca vidjeli da ćemo trebati dodatne doze tako da smo započeli nabavu lijeka i u tom razdoblju smo cijepili djecu s 3. i 4. dozom, naglasio je dr. sc. Aleksandar Ovuka, pedijatar u KBC-u Rijeka.

- Naši maleni pacijneti su primili svoje terapije 20. i 27. siječnja, ali određeni broj djece je stavlejn na čekanje, ne zato što ne zaslužuju, nego što su manje ugroženi. U planu je 17. i 24. veljače za primanje terapija i nadamo se da ćemo to uspjeti, ako ne preko HZZO-a onda će bolnica nabaviti lijek onako kako nabavljamo druge, izjavila je dr. sc. Marija Stipić, mag. pharm., voditeljica ljekarne KBC-a Split.

Po svemu sudeći tako će i biti - bolnice će u samostalnu nabavu.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvstvo navode da zbog postupka nabave oni mogu Synagis nabaviti polovicom ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!