Ministarstvo zdravstva upućuje bolnice da izravno nabave Synagis

01.02.2022.

22:25

Autor: Hina/HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: Josip Regović / PIXSELL

Ministarstvo zdravstva reagiralo je u utorak na medijske objave o nestašici lijeka Synagisa za prerano rođenu djecu, poručivši da bi se redovita isporuka trebala uspostaviti do kraja prvog kvartala ove godine, do kada ga bolnice mogu izravno nabaviti od domaćeg distributera.

- Bolnice su upućene da taj lijek za potrebe svojih pacijenata nabave u neposrednom kontaktu s nositeljem odobrenja i distributerom toga lijeka na hrvatskom tržištu, kako bi se premostilo razdoblje do uspostave redovite isporuke Synagisa Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), odgovorilo je Ministarstvo na medijske objave da Synagisa, koji štiti prerano rođenu djecu, 'palčiće', od infekcija, nema u cijeloj Hrvatskoj s izuzetkom Zagreba.


Synagis za jačanje imuniteta u bolnice doprema HZJZ, a prerano rođene bebe dobivaju ga do kraja druge godine života.


Ministarstvo zdravstva objašnjava da je do poremećaja u opskrbi Synagisom došlo krajem prošle godine zbog nemogućnosti proizvođača da na vrijeme Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo isporuči zatražene količine.


- Najmlađi pacijenti koji koriste Synagis u KBC-u Rijeka i KBC-u Split primili su propisane doze u skladu s protokolima. Prema informacijama HZJZ-a redovita isporuka navedenog lijeka uspostavit će se do kraja prvog kvartala, a do tada će sve bolnice Synagis moći osigurati izravnom nabavom od domaćeg distributera, naveli su iz Ministarstva zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!