Preminula dvoipolgodišnja djevojčica koja se od srijede borila za život

04.04.2021.

09:04

Autor: HRT

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Preminula je dvoipolgodišnja djevojčica koja se od srijede borila za život u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, gdje je primljena s teškim ozljedama.

Ravnatelj Klinike doktor Goran Roić priopćio je da se to dogodilo unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i iznimnim naporima intenzivističkog tima.

U cijelosti prenosimo priopćenje Klinike za dječje bolesti Zagreb:

- S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu sa tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je, nažalost, potvrđeno. Počivala u miru, navodi se u priopćenju ravnatelja KDBZ-a Gorana Roića.

Zbog smrti djevojčice, mijenjat će se i kvalifikacija kaznenog djela ozljeđivanja u kazneno djelo teškog ubojstva. Ako Županijsko državno odvjetništvo dobije informacije o mogućim nepravilnostima u sustavu, moguće je da se istraga proširi i na institucije.

- S obzirom na novonastalu okolnost, doći će i do izmjene kvalifikacija kaznenog djela koje se osumnjičenoj ženskoj osobi stavlja na teret, tako da će u odnosu na nju istraga sada se voditi u odnosu na kazneno djelo iz člana 120. Kaznenog zakona, a to je kazneno djelo teška tjelesna ozljeda s posljedicom smrti, izjavila je županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital.

Kaznenim zakonom za to kazneno djelo predviđeno je od 3 do 15 godina zatvora.

Hoće li se raditi izvidi i za odgovornost u sustavu, Šmital odgovara da ako dobiju informacije da postoje nepravilnosti mogu proširiti i u tom pogledu.

Podsjetimo, dovezena je iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka 31. ožujka zlostavljala udarajući je, zbog čega je djevojčica zadobila teške ozljede. Roditelji su u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a sada im prijeti gonjenje zbog kaznenog djela teškog ubojstva. Ostalo troje djece iz obitelji smješteno je u udomiteljsku skrb, a zbog svega smijenjen je ravnatelj novogradiškog Centra za socijalnu skrb Branko Medunić. No to možda neće biti jedina sankcija, jer je dijete vraćeno biološkim roditeljima unatoč službeno zabilježenim znakovima nasilja u obiteljskom domu.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac, ispitani su jučer u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Djelomice su priznali krivnju za djetetove teške ozljede. Majku se dosad tereti za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede, a ukupno je se tereti za pet kaznenih djela. Ocu se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero djece, ukupno za četiri kaznena djela. U očevu slučaju to se odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice. Otac je i prije prijavljivan zbog nasilja u obitelji.

Preostalo troje djece smješteno je u udomiteljsku obitelj, kod njih nisu utvrđene nikakve ozljede.

Djevojčica je i jutros bila u vrlo kritičnom stanju, provodili su se dodatni dijagnostički testovi kojima se nastojalo utvrditi stanje vitalnih funkcija i objektivizirati stupanj oštećenja moždanih struktura, doznao je jutros HTV.

No, nažalost, izgubila je bitku za život, ozljede su bile preteške.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!