Romsko groblje u Uštici podsjetnik, ali i upozorenje

12.04.2022.

15:37

Autor: Igor Dunaj/Vijesti/IMS/HRT

U Uštici je pronađena 21 masovna grobnica

U Uštici je pronađena 21 masovna grobnica

Foto: Vijesti / HRT

Drugi je dan konferencije u povodu Svjetskog dana Roma. Organiziran je i posjet romskom Memorijalnom centru te romskom groblju Uštica. 

Jedna od tema na jučerašnjem dijelu konferencije bilo je stradanje Roma u 2. svjetskom ratu, odnosno Samudaripen. Samudaripen u doslovnom prijevodu s romskog jezika znači totalno uništenje, a Uštica je jedno od mjesta koje simbolizira upravo to - zločine, odnosno genocid koje su počinili nacistički i ustaški režim.

Procjenjuje se da je u Europi tijekom 2. svjetskog rata ubijeno od 250 do čak 500 tisuća Roma. Nedavno izgrađeni Memorijalni centar u Uštici podsjetnik je na zločine ustaške NDH jer se ovdje nalazio romski logor i ondje su ubijeni Romi iz cijele Hrvatske, deportirani u koncentracijski logor u Jasenovcu, koji je blizu Uštice.


Točan broj ubijenih Roma u Hrvatskoj nikad se neće znati jer oni nisu evidentirani, nisu se upisivali po imenu i prezimenu, već su se brojali po vagonima koji su stizali u Jasenovac. Stoga postoje tek procjene da je ubijeno više od 16.000 Roma, od čega oko 5.600 muškaraca, čak 5.000 žena i više od 5.600 djece.


U Uštici se nalazi i romsko groblje jer je ondje pronađena 21 masovna grobnica. Mjesto stradanja koje je ne samo podsjetnik, već i upozorenje da se takvi strašni zločini više nikada ne ponove obilaze sudionici konferencije, predstavnici Roma iz 17 zemalja, među kojima i Hrvatske, a predvodi ih saborski zastupnik Veljko Kajtazi.


Nakon obilaska Uštice, Memorijalnog centra i groblja, sudionici se vraćaju u Zagreb. Dvodnevna konferencija završava večeras u HNK svečanim koncertom i dodjelom godišnjih nagrada u povodu Svjetskog dana Roma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!